Maatwerk traject

..want iedere school is uniek, net zoals ieder mens uniek is.
Digiwijzer met een implementatie plan

Duurzame implementatie en borging van Digitale Geletterdheid

Een uitgebreid meerjarentraject oor de integratie Γ©n borging van Digitale Geletterdheid, waarbij we niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten en ouders actief betrekken. Het meerjarentraject is volledig op maat van jouw school en is beschikbaar voor alle onderwijsniveaus: primair onderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.

Tijdens het meerjarentraject werken we samen met jouw school om Digitale Geletterdheid te verankeren in het dagelijks onderwijsaanbod. Zo is Digitale Geletterdheid niet een tijdelijk of los project maar een duurzame en structurele verandering. Het traject is ontworpen om gefaseerd te verlopen. Elk jaar stellen we duidelijke doelstellingen die zijn afgestamd op de voortgang en specifieke behoefte van jullie school.

Voor Γ©chte verandering is elke stap nodig

Om Digitale Geletterdheid succesvol te implementeren is het essentieel om alle stappen zorgvuldig te doorlopen. Als een van de stappen wordt overgeslagen kan het leiden tot verwarring, weerstand, chaos, frustratie of angst binnen een team. Start met een heldere visie en het vaststellen van het belang. Maak vervolgens een plan en bepaal de middelen die er nodig zijn en zet de competenties centraal. Alleen dan ontstaat er echte duurzame verandering.

Van visie naar actie: een stappenplan over meerdere jaren

Om Digitale Geletterdheid goed te kunnen borgen en volledig te integreren in het onderwijsaanbod, volgen we een route die over meerdere jaren verspreid wordt. Dit biedt een gestructureerde aanpak voor verandering en door het over meerdere jaren te verspreiden zorgen we voor een volledige opname van Digitale Geletterdheid als basisvaardigheid.Β 

Stappenplan implementatie digitale geletterdheid

Implementatie digitale geletterdheid stap 1 kennismaking

1) Kennismaking

We maken de planning, stellen een werkgroep Digitale Geletterdheid vast en bespreken de complete opstart. 

Implementatie digitale geletterdheid stap 2 brainstormsessies

2) Brainstormsessies

We gaan met de leerkrachten per bouw in gesprek. Wat doen we al, wat is er al en wat moeten we nog doen.

Implementatie digitale geletterdheid stap 3 resultaten delen

3) Resultaten doornemen

We werken de resultaten van de sessies uit en bespreken dit met de werkgroep Digitale Geletterdheid.

Implementatie digitale geletterdheid stap 4 nulmeting leerkracht en leerling

4) Nulmetingen

We meten de kennis van de leerkrachten Γ©n leerlingen. We bepalen het niveau per groep.

Implementatie digitale geletterdheid stap 5 resultaten bespreken

5) Uitdagingen bepalen

We leggen de resultaten naast elkaar en samen met de werkgroep bepalen we de uitdagingen.

Implementatie digitale geletterdheid stap 6 visiespel

6) Visie bepalen

Met het hele team doen we een visiespel. Al gedaan toevallig? Dan pakken we vanuit hier door!

Implementatie digitale geletterdheid stap 7 plan opstellen

7) Plan opstellen

We maken een compleet plan op basis van alle verzamelde kennis, bevindingen en informatie.

Implementatie digitale geletterdheid stap 8 oplevering implementatieplan

8) Op naar de uitvoering! πŸš€

We bespreken en verwerken feedback om tot het complete implementatieplan te komen.

Met onze oplossingen Digitale Geletterdheid maken we het verschil

Wij geloven heel sterk in de verbinding tussen kind, ouder en leerkracht. Om deze reden bieden wij voor alle doelgroepen diverse oplossingen op het gebied van digitale geletterdheid. Alleen met de juiste combinatie, kunnen we digitale geletterdheid ook echt integreren binnen het bestuur of de school.Β 

Digitale geletterdheid voor alle soorten onderwijs

We hebben een traject ontwikkeld waarmee we de implementatie digitale geletterdheid kunnen uitvoeren binnen het primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. We zien iedere school anders en zorgen dan ook altijd voor een plan op maat. Digitale geletterdheid moet naar onze mening verweven zitten in het huidige onderwijsprogramma. We willen dus voorkomen dat we het als een los vak gaan zien.Β 

implementatie digitale geletterdheid met visiespel

Onafhankelijk van externe partijen

Als het aan ons ligt moeten scholen n staat zijn om Digitale Geletterdheid zelf te borgen, onafhankelijk van externe partijen. Wanneer scholen volledig afhankelijk zijn van externe aanbieders voor bijvoorbeeld lesmateriaal, training of technische ondersteuning kan dit leiden tot een gebrek aan flexibiliteit en een afname van de interne kennis. Dit versterkt niet alleen de zelfstandigheid van de school, maar zorgt er ook voor dat Digitale Geletterdheid op een natuurlijke manier in het dagelijkse onderwijs wordt geΓ―ntegreerd.

Veelgestelde vragen

Wij vinden het belangrijk dat digitale geletterdheid inderdaad structureel wordt ingezet. Een goede implementatie is daarbij noodzakelijk. Om jullie hierbij te ondersteunen, maken we in overleg een implementatieplan. Dat doen we op basis van de wensen en ervaringen van de school, want die zijn voor iedere school anders.

Tijdens de kennismaking aan het begin van het traject zetten we een concrete planning op papier, verspreid over het schooljaar. Afhankelijk van de wensen van de school duurt het volledige traject gemiddeld 1 tot 4 jaar.

Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we wie er vanuit de school betrokken zullen zijn bij het implementatietraject. Zij vormen de werkgroep Digitale Geletterdheid en zijn gedurende het traject in contact met één aanspreekpunt vanuit Digiwijzer. Uiteraard gaan we ook met de leerlingen en leerkrachten aan de slag.

Absoluut! Het is belangrijk om leerkrachten, leerlingen en hun ouders al kennis te laten maken met onderwerpen rondom Digitale Geletterdheid. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een teamtraining, een ouderavond of met klassikale lessen van onze digicoaches.

Ja, graag zelfs! Want zonder visie, geen missie. Een succesvolle implementatie van Digitale Geletterdheid begint voor ons dan ook met het bepalen van een sterke visie. We gaan graag in gesprek om met elkaar een koers te bepalen en een visie te ontwikkelen waar iedereen binnen het schoolteam achter staat.

Maatwerk traject aanvragen

    Meer informatie?

    Neem gerust contact op.