onderdeel van de leerlijn
Digitale Informatie- vaardigheden

Van nepnieuws tot zoekmachines

Online informatie zoeken, vinden en verwerken
Online vind je erg veel informatie. We gebruiken zoekmachines om al onze vragen te beantwoorden. Iedere leerling moet daarom online informatie kunnen zoeken, vinden en verwerken. Daarnaast is het ook belangrijk dat ze de betrouwbaarheid van een bron kunnen inschatten. Want niet alles wat je online vindt, is waar.
Inhoud
We gaan tegenwoordig snel en vaak het internet op, om informatie op te zoeken. Dan word je vaak overspoeld door veel informatie van verschillende websites en bronnen. Hoe vind je wat je moet hebben? En wanneer is informatie betrouwbaar? De juiste informatie is niet altijd snel gevonden. Het online vinden van betrouwbare informatie kost daarom tijd en dit is precies waar digitale informatievaardigheden over gaat.
Weten hoe je informatie kunt zoeken, beoordelen en verwerken. Het zoekproces bestaat namelijk uit meerdere stappen: eerst moet je bedenken wat je precies wilt weten. Wanneer je weet waar je precies naar op zoek bent, kun je gericht beginnen met je zoektocht. Je moet wel altijd blijven opletten, want veel informatie die je online vindt, is nep. Wees dus kritisch in de beoordeling van websites en online artikelen.
Wat leveren de Digitale Informatievaardigheden lessen op?
Als de leerling alle niveaus van digitale informatievaardigheden heeft afgerond, is er een goede basis gelegd voor het voortgezet en hoger onderwijs op onderzoekend vlak. De leerlingen leren een onderzoekende houding aan te nemen, waarbij ze spelenderwijs kennismaken met zoekmachines en het maken van mindmaps. Ze zullen verschillende soorten vragen (her)kennen en antwoorden kunnen vinden aan de hand van betrouwbare bronnen, die verwerkt worden in een bronvermelding.