Praktische ICT-vaardigheden
als onderdeel van digitale geletterdheid

Bij Praktische ICT-vaardigheden hebben we het over toepassingen van Google of Office, Prezi en meer. We leren begrijpen en omgaan met hoe computers en netwerken werken. Presentaties leren maken en formele mails kunnen opstellen.

Praktische ICT-vaardigheden als onderdeel van digitale geletterdheid
Praktische ICT-vaardigheden digitale geletterdheid

Wat is Praktische ICT-vaardigheden?

Het wordt steeds belangrijker om goed overweg te kunnen met de computergestuurde apparaten en programma’s. Praktische ICT-vaardigheden als onderdeel van digitale geletterdheid kunnen je hier goed bij helpen.

Praktische ICT-vaardigheden als basis 

ICT staat voor ‘Informatie en Communicatie Technologie’. Technologie die ons de mogelijkheid geeft om te communiceren. Soms merk je deze communicatie niet eens. Zo is er bijvoorbeeld een vorm van communicatie tussen je mobiele telefoon en je router thuis door middel van wifi. Om een beetje mee te kunnen doen in de huidige wereld, is het van groot belang dat je weet hoe je met die technologieën omgaat. Zo leer je bijvoorbeeld dat ‘software’ en ‘hardware’ hele andere dingen zijn, je leert over de verschillende belangrijke onderdelen als een toetsenbord en een netwerk.

Wat valt onder Praktische ICT-vaardigheden?

Onder Praktische ICT-vaardigheden valt kennis opdoen over software en hardware, het werken met een tekstverwerker, browser of een programma waarmee je mooie presentaties kan maken. En vergis je niet: niet alleen je telefoon of computer heeft met ICT te maken. Ook het stoplicht en de beveiliging van je huis bijvoorbeeld.

Wat hebben leerlingen aan Praktische ICT-vaardigheden?

Op het moment dat de leerling alle niveaus van Praktische ICT-vaardigheden in primair onderwijs hebben afgerond, kan de leerling beter met programma’s en de computer zelf overweg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan PowerPoint en Word, hierbij maken we gebruik van Word 2019, Office 365 en Google. Daarnaast leren ze ook hoe je een e-mail moet schrijven en hoe een toetsenbord werkt. Ze kunnen het straks allemaal!

Meer informatie?

Vraag het één van onze experts.

Team Digiwijzer

Praktische ICT-vaardigheden in alle soorten onderwijs

Praktische ICT-vaardigheden in primair onderwijs

Praktische ICT-vaardigheden
in primair onderwijs

In het primair onderwijs focussen we ons op de basis. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld om vaardigheden in Powerpoint en Word of juist de toepassingen van Google.

Leerlingen in de klas

Praktische ICT-vaardigheden
in speciaal onderwijs

Voor het speciaal onderwijs hebben we lessen die visueler en praktischer zijn. Ons uitgangspunt is om dit onderwerp te leren door het toe te passen. 

Leerlingen middelbare school in de klas steken hun hand op

Praktische ICT-vaardigheden
in voortgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs gaan we uiteraard een stap verder met de lessen. Van Prezi tot het omgaan met software bijvoorbeeld, we bereiden ons voor op de toekomst.

Leerlingen geven elkaar een high five

Veelgestelde vragen

Het is niet meer weg te denken in het leven van een mens. Op steeds jongere leeftijd krijgen we er al mee te maken. Het is belangrijk dat we het gebruik van media in balans houden voor onszelf, als het gaat om tijdsbesteding en gedrag bijvoorbeeld. Als we het hebben over mediawijsheid is het dus nodig dat we leerlingen, maar ook leerkrachten en ouders leren om te gaan met deze online wereld. 

De letterlijke definitie is het geheel van kennis, vaardigheden en houdingen waarmee burgers zich bewust en kritisch kunnen bewegen in een complexe, snel veranderende en gemediatiseerde wereld. Het is het vermogen tot een actief en creatief mediagebruik, dat gericht is op maatschappelijke participatie.

Aan de slag met Praktische ICT-vaardigheden

    Teamleden van Digiwijzer. Bovenste rij, van links naar rechts: Peter, Jelle. Onderste rij, van links naar rechts: Charona, Roy, Lars

    Meer informatie?

    Neem gerust contact op.