onderdeel van de leerlijn

Mediawijsheid

TikTok, Snapchat, WhatsApp of YouTube. De vraag is niet meer of, maar hoelang ze er gebruik van maken elke dag. Bewust zijn van en weerbaar worden voor de wereld van Social Media staat centraal binnen dit thema.

Inhoud

De naam zegt het eigenlijk al, Media en Wijsheid. Kort samengevat: wijs omgaan met media. Waar we vroeger een bericht stuurde via de post, is het nu een melding van TikTok en Instagram of zelfs aan appje om jou te voorzien van het laatste nieuws. Media is dus ook sociale media, het nieuws op tv en advertenties.

Media staat tegenwoordig centraal in de maatschappij. Om goed mee te kunnen doen, moet je weten hoe je je online gedraagt, maar ook hoe je jezelf uitdrukt binnen de maatschappij. Via media blijf je meestal op de hoogte van de gebeurtenissen in de wereld om je heen. Door het gebruik van media kan je ook contacten onderhouden en nieuwe mensen leren kennen. Deze media is veel prominenter dan vroeger. Het kan soms best veel prikkels opleveren. Je ziet zoveel informatie, overal waar je komt. Het is belangrijk om te leren welke media je waarvoor kunt gebruiken en of je wel of niet iets aan al die media hebt.

Wat leveren de Mediawijsheid lessen op?

Zodra een leerling alle niveaus heeft doorlopen en voor alle eindtoetsen is ‘geslaagd’, is de leerling Mediawijs. Zo weet de leerling wat voor soorten online media er zijn, wat de gevaren zijn, hoe reclame wordt verweven in bepaalde video’s of boodschappen, wat voor challenges er zijn, hoe je je account goed afschermt voor vreemden, wat sexting is en nog veel meer.

Waar sommige leerlingen op de middelbare school pas met bepaalde thema’s te maken krijgen, bereiden wij ze hier nu alvast op voor. Dan weten de leerlingen hoe ze met nieuwe situaties om moeten gaan en hoe ze moeten handelen.

partner mediawijsheid

Contact opnemen

Uniek bij dit thema

Deel deze informatie