Wat is Digitale Geletterdheid?
Bij digitale geletterdheid gaat het om alle vaardigheden die nodig zijn om mee te kunnen in de digitale wereld. Voor leerlingen begint dit tegenwoordig al op jonge leeftijd. Er wordt verwacht dat zij weten hoe PowerPoint werkt, hoe ze zich online moeten gedragen, hoe algoritmes werken en hoe ze nepnieuws kunnen herkennen. Digitale geletterdheid zal dan ook een vast plekje krijgen binnen het onderwijs, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen vier thema’s: Mediawijsheid, Digitale Informatievaardigheden, Computational Thinking en Praktische ICT-vaardigheden.
Lees hier meer📱
Mediawijsheid
Hoe ga je op een goede manier om met TikTok, Snapchat of Instagram? Welke mogelijkheden zijn er en wat zijn de gevaren? Leerlingen leren onder andere wat zij wel en niet online moeten zetten en hoe zij het doel van mediaboodschappen kunnen herkennen. Daarnaast maken ze kennis met begrippen als privacy en grooming.
Lees meer🔎
Digitale Informatievaardigheden
Het zoeken, vinden en verwerken van informatie op internet, dat is waar het bij Digitale Informatievaardigheden om gaat. Welke bronnen zijn bruikbaar en welke niet? En wat kun je doen met informatie die je hebt gevonden? Door kritisch te kijken leren leerlingen informatie te filteren op betrouwbaarheid.
Lees meer🤖
Computational Thinking
Met Computational Thinking kunnen problemen of vraagstukken worden opgelost zoals een computer dat zou doen. Leerlingen leren de problemen in stukjes op te delen en aan de hand daarvan het probleem op de juiste manier te formuleren, zodat het door een computer kan worden opgelost.
Lees meer💻
Praktische ICT-vaardigheden
Om goed overweg te kunnen met computergestuurde apparaten en programma’s worden Praktische ICT-vaardigheden steeds belangrijker. Leerlingen leren hoe ze met een computer om moeten gaan, hoe het internet werkt en ze maken kennis met programma’s als PowerPoint, Google Documenten en Prezi.
Lees meer