Digitale geletterdheid in het onderwijs

Digitale geletterdheid is het vermogen om verantwoord, creatief en kritisch gebruik te maken van digitale middelen. Dit omvat veel verschillende vaardigheden en kennis over het gebruik van onder andere computers, zoekmachines, internet en social media. Vanuit SLO wordt er voor digitale geletterdheid onderscheid gemaakt tussen vier onderdelen: Mediawijsheid, Digitale Informatievaardigheden, Computational Thinking en Praktische ICT-vaardigheden.

In de huidige samenleving wordt digitale geletterdheid steeds belangrijker. Dat geldt voor het dagelijks leven, maar ook voor het onderwijs. Leerlingen krijgen al op jonge leeftijd te maken met de verschillende vaardigheden die digitale geletterdheid omvat. We zien deze vaardigheden dan ook terug binnen de zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden.

Wanneer ben je digitaal geletterd?

schooljaar

Een interessante vraag, vinden wij. Digitaal geletterd wordt je namelijk niet zomaar. Je bent digitaal geletterd wanneer je verantwoord, creatief en kritisch gebruik kunt maken van digitale middelen en technologieën. Voor leerlingen betekent dit onder andere dat zij om kunnen gaan met Snapchat, TikTok en/of Instagram en andere soorten (social) media. Daarnaast moeten leerlingen informatie op internet op de juister manier kunnen zoeken, vinden en verwerken. Leerlingen moeten problemen kunnen ontleden zodat een computer deze kan oplossen en als laatste moeten leerlingen om kunnen gaan met digitale apparaten en programma’s als Word, Google Presentaties en Prezi.

Aan de slag met digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid is een relatief nieuw vakgebied waar nog niet iedereen voldoende kennis en ervaring mee heeft. Daardoor kan het lastig zijn om hier als school mee aan de slag te gaan. Omdat digitale geletterdheid steeds belangrijker wordt, helpen wij hier graag een handje bij. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een visie rondom digitale geletterdheid of wanneer er behoefte is aan advies, lesmateriaal, vakleerkrachten of trainingen. Op basis van de wensen van de school kijken we graag samen naar de mogelijkheden.

Bekijk de mogelijkheden