Wat is digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid in het onderwijs is het vermogen om verantwoord, creatief en kritisch gebruik te maken van digitale middelen. Dit omvat veel verschillende vaardigheden en kennis over het gebruik van onder andere computers, zoekmachines, internet en social media.

Wat is digitale geletterdheid?
Wat is digitale geletterdheid in het onderwijs

Digitale Geletterdheid in het onderwijs

In de huidige samenleving wordt digitale geletterdheid steeds belangrijker. Dat geldt voor het dagelijks leven, maar ook voor het onderwijs. Leerlingen krijgen al op jonge leeftijd te maken met de verschillende vaardigheden die dit thema omvat. We zien deze vaardigheden dan ook terug binnen de zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden.

Met digitale geletterdheid in het onderwijs maken we onderscheid tussen vier onderdelen: Mediawijsheid, Digitale Informatievaardigheden, Computational Thinking en Praktische ICT-vaardigheden. Vanuit Digiwijzer voegen wij hier Kunstmatige Intelligentie (AI) aan toe. 

Digitale Geletterdheid: Wanneer ben je digitaal geletterd?

Een interessante vraag, vinden wij. Digitaal geletterd wordt je namelijk niet zomaar. Je bent digitaal geletterd wanneer je verantwoord, creatief en kritisch gebruik kunt maken van digitale middelen en technologieën. Voor leerlingen betekent dit onder andere dat zij om kunnen gaan met Snapchat, TikTok en/of Instagram en andere soorten (social) media. Daarnaast moeten leerlingen informatie op internet op de juister manier kunnen zoeken, vinden en verwerken. Leerlingen moeten problemen kunnen ontleden zodat een computer deze kan oplossen. We moeten om kunnen gaan met digitale apparaten en programma’s als Word, Google Presentaties en Prezi.

Ondersteuning of advies in Digitale Geletterdheid

Digitale geletterdheid is een relatief nieuw vakgebied waar nog niet iedereen voldoende kennis en ervaring mee heeft. Daardoor kan het lastig zijn om hier als school mee aan de slag te gaan. Omdat het steeds belangrijker wordt, helpen wij hier graag een handje bij. Bijvoorbeeld met het implementeren van digitale geletterdheid of in de uitvoering met digicoaches in de klas of trainingen voor leerkrachten. Ons team staat klaar wanneer er behoefte is aan advies, lesmateriaal, vakleerkrachten of trainingen. Op basis van de wensen van de school kijken we graag samen naar de mogelijkheden.

Meer informatie?

Vraag het één van onze experts.

Team Digiwijzer

Digitale Geletterdheid in alle soorten onderwijs

Wat is digitale geletterdheid in het primair onderwijs

Digitale Geletterdheid
in primair onderwijs

In het primair onderwijs focussen we ons op de basis. Weerbaar worden, basisvaardigheden leren en voorbereiden op de middelbare school.

Wat is digitale geletterdheid in het speciaal onderwijs

Digitale Geletterdheid
in speciaal onderwijs

Voor het speciaal onderwijs hebben we vaak te maken met een kwetsbaardere doelgroep. We hebben lessen en oplossingen die visueler en praktischer zijn.

digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs

Digitale Geletterdheid
in voortgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs gaan we uiteraard een stap verder. We bereiden leerlingen voor op de (online) toekomst. Verder professionaliseren we de leerkracht.

Wat is digitale geletterdheid in het onderwijs

Veelgestelde vragen

Vandaag de dag zien we eigenlijk een constante toename aan het automatiseren van processen. Van kleine handelingen tot complete bedrijfsprocessen, computers nemen steeds meer de werkzaamheden over. Met Computational Thinking leren we hoe computers werken, hoe we denken in oplossingen en hoe we die kennis kunnen combineren. We kunnen hierdoor makkelijker processen begrijpen en bedenken.

  • Ontleding. De eerste stap in Computational Thinking is decompositie.
  • Patroonherkenning. Het tweede onderdeel is patroonherkenning.
  • Abstractie. Het derde is relevante informatie uit elk ontleed probleem halen.
  • Algoritmisch denken. Tot slot in volgorde en stappen leren. 

Kort samengevat gaat het om het denken als computer en het oplossen van problemen. De onderdelen die binnen Computational Thinking vallen zijn bijvoorbeeld: programmeren, het maken van algoritmes, instructies schrijven voor een computer, in stappen leren denken, volgordes bepalen en meer.

Aan de slag met Digitale Geletterdheid

    Teamleden van Digiwijzer. Bovenste rij, van links naar rechts: Peter, Jelle. Onderste rij, van links naar rechts: Charona, Roy, Lars

    Meer informatie?

    Neem gerust contact op.