Alles wat iemand moet weten en kunnen in onze digitale maatschappij valt onder digitale geletterdheid. Om staande te blijven in deze samenleving, is het belangrijk om de digitale vaardigheden onder de knie te hebben. Leerlingen moeten tegenwoordig goed weten hoe ze met computers, online bronnen en programma’s moeten werken. Deze vaardigheden worden ook wel ‘21e-eeuwse vaardigheden’ genoemd. Je hebt ze dus allemaal nodig om goed mee te komen in deze samenleving. Digitale geletterdheid bestaat uit vier thema’s volgens SLO.

Thema’s van digitale geletterdheid

  • ICT-basisvaardigheden:

Hier gaat het om het begrijpen van de werking en bediening van een computer. De technologie kan jouw digitale geletterdheid ondersteunen met de dingen die je doet. Dit is een van de eerste stappen die je leert van de 21e-eeuwse vaardigheden.

  • Informatievaardigheden:

Het doel is hier om te vinden wat je zoekt en te beoordelen of een bron bruikbaar en betrouwbaar is. Dit is een essentieel onderdeel voor digitale geletterdheid, omdat de leerling hierdoor leert vinden wat hij of zij zoekt.

  • Mediawijsheid:

Bij mediawijsheid kunnen leerlingen het doel en het belang van een boodschap herkennen. Hierdoor leren zij hoe ze bewust en onbewust worden beïnvloed. Daarnaast leren ze na te denken over wat zij zelf online zetten.

  • Computational thinking:

Bij deze vaardigheid weet je hoe technologie in elkaar zit en hoe het je kan helpen met een bepaald probleem. Bij deze vaardigheid is het toepassen van belang. Leerlingen begrijpen de 21e-eeuwse vaardigheden pas echt goed, als zij het kunnen toepassen op een probleemstelling.

Leer je 21e-eeuwse vaardigheden met Digiwijzer!

Het is dus vrij duidelijk, leerlingen groeien op in een digitale wereld. Zij hebben extra onderwijs nodig over digitale geletterdheid, om zo de 21e-eeuwse vaardigheden te begrijpen. Daar kan Digiwijzer bij helpen, door goed onderwijs aan te bieden. Bovendien is Digiwijzer gespecialiseerd in digitale geletterdheid en willen wij de nieuwe generatie klaarstomen voor deze samenleving. Doe mee met de digitale wereld en stuur leerlingen de juiste richting op!