Mediawijsheid
als onderdeel van digitale geletterdheid

Van privacy en discriminatie op Social Media tot nieuwe media. Van omgaan met reclame tot de invloed van influencers. In Mediawijsheid hebben we voor alle soorten onderwijs oplossingen om goed met dit thema aan de slag te gaan.

Mediawijsheid als onderdeel van digitale geletterdheid
Mediawijsheid digitale geletterdheid

Wat is Mediawijsheid?

TikTok, Snapchat, WhatsApp of YouTube. De vraag is niet meer of, maar hoelang we er gebruik van maken. Bewust zijn van en weerbaar worden voor de wereld van Social Media staat centraal binnen dit thema in Digitale Geletterdheid.

Mediawijsheid: wijs omgaan met media 

De naam zegt het eigenlijk al, Media en Wijsheid. Kort samengevat: wijs omgaan met media. Waar we vroeger een bericht stuurde via de post, is het nu een melding van TikTok en Instagram of zelfs een appje om jou te voorzien van het laatste nieuws. Media is dus ook sociale media, het nieuws op tv en advertenties. Media staat tegenwoordig centraal in de maatschappij. Om goed mee te kunnen doen, moet je weten hoe je je online gedraagt, maar ook hoe je jezelf uitdrukt binnen de maatschappij.

Een balans vinden in mediawijsheid 

Via media blijf je meestal op de hoogte van de gebeurtenissen in de wereld om je heen. Door het gebruik van media kan je ook contacten onderhouden en nieuwe mensen leren kennen. Deze media is veel prominenter dan vroeger. Het kan soms best veel prikkels opleveren. Je ziet zoveel informatie, overal waar je komt. Het is belangrijk om te leren welke media je waarvoor kunt gebruiken en of je wel of niet iets aan al die media hebt.

Wat hebben leerlingen aan mediawijsheid?

We kunnen op verschillende manieren aan de slag met dit thema. Voor leerlingen is het belangrijk dat ze weten wat voor soorten online media er zijn, wat de gevaren zijn, hoe reclame wordt verweven in bepaalde video’s of boodschappen, wat voor challenges er zijn, hoe je je account goed afschermt voor vreemden, wat sexting is en nog veel meer.

Waar sommige leerlingen op de middelbare school pas met bepaalde thema’s te maken krijgen, is het natuurlijk goed als ze bezig zijn met mediawijsheid in primair onderwijs. We bereiden ze alvast voor op de (online) toekomst. Leerlingen weten zo hoe ze met nieuwe situaties om moeten gaan en hoe ze moeten handelen.

Meer informatie?

Vraag het één van onze experts.

Team Digiwijzer
partner mediawijsheid

Voor het onderdeel Mediawijsheid zijn wij aangesloten bij Netwerk Mediawijsheid.

Mediawijsheid in alle soorten onderwijs

Mediawijsheid in primair onderwijs

Mediawijsheid
in primair onderwijs

In het primair onderwijs focussen we ons op de basis. Hierbij gaat het om oude en nieuwe media, gedrag online, omgaan met reclame, influencers en meer.

Mediawijsheid in speciaal onderwijs

Mediawijsheid
in speciaal onderwijs

Voor het speciaal onderwijs hebben we lessen die visueler en praktischer zijn. Ons uitgangspunt is om dit onderwerp te leren door het toe te passen. 

Mediawijsheid in voortgezet onderwijs

Mediawijsheid
in voortgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs gaan we uiteraard een stap verder met de lessen. Influencers, omgaan met elkaar, sexting, groepsdruk, platforms en meer.

Mediawijsheid in alle soorten onderwijs

Veelgestelde vragen

Het is niet meer weg te denken in het leven van een mens. Op steeds jongere leeftijd krijgen we er al mee te maken. Het is belangrijk dat we het gebruik van media in balans houden voor onszelf, als het gaat om tijdsbesteding en gedrag bijvoorbeeld. Als we het hebben over mediawijsheid is het dus nodig dat we leerlingen, maar ook leerkrachten en ouders leren om te gaan met deze online wereld. 

De letterlijke definitie is het geheel van kennis, vaardigheden en houdingen waarmee burgers zich bewust en kritisch kunnen bewegen in een complexe, snel veranderende en gemediatiseerde wereld. Het is het vermogen tot een actief en creatief mediagebruik, dat gericht is op maatschappelijke participatie.

Aan de slag met Mediawijsheid

    Teamleden van Digiwijzer. Bovenste rij, van links naar rechts: Peter, Jelle. Onderste rij, van links naar rechts: Charona, Roy, Lars

    Meer informatie?

    Neem gerust contact op.