Kunstmatige Intelligentie (AI)
als onderdeel van digitale geletterdheid

Meningen verschillen over Kunstmatige Intelligentie (AI), zeker als het gaat om het onderwijs. Uiteraard zijn er gevaren, maar naar onze mening gaat het dan niet om de technologie. Het gaat erom hoe wij als mensen, leerkrachten of leerlingen omgaan met Kunstmatige Intelligentie (AI). Doen we dat op de juiste manier? Dan zien we juist enorme kansen.

Kunstmatige intelligentie (AI) als onderdeel van digitale geletterdheid
Kunstmatige intelligentie (AI) training aan een schoolbestuur

Kunstmatige Intelligentie in het onderwijs

Zolang we er als bestuur, directeur, leerkracht of leerling op de juiste manier mee omgaan, kan Kunstmatige Intelligentie (AI) de kwaliteit van het onderwijs alleen maar verbeteren. De manier waarop, is voor iedere school anders. Eén ding is in ieder geval zeker: het beïnvloedt onze manier van werken en leren.

De kansen van Kunstmatige Intelligentie (AI)

Efficiënter werken en leren staat centraal als we kijken naar de kansen van Kunstmatige Intelligentie (AI) voor het onderwijs. Van 2,5 uur lesvoorbereiding naar 8 minuten, zonder verlies aan kwaliteit. Dit scheelt de leerkracht niet alleen tijd op korte termijn, maar zou ook zomaar een oplossing kunnen zijn voor het lerarentekort op de lange termijn. 

Kijken we op de lange termijn, zien we ook kansen in de laag van het bevoegd gezag. Denk hierbij aan data-analyses voor besluitvorming. Verder zijn er kansen als het gaat om de bedrijfsvoering binnen de school, zoals de automatisering van personeelswerving of het aanmeldproces. En wat denken we van gepersonaliseerd onderwijs en sociaal-emotionele ondersteuning voor de leerlingen?

Waarom beginnen met Kunstmatige Intelligentie (AI)?

Hoe we er ook over denken, of je het nu geweldig of juist beangstigend vindt, feit is dat kunstmatige intelligentie zich steeds sneller ontwikkelt en ook steeds meer impact zal hebben op het onderwijs. Het is dan ook al onderdeel van het werken en leren voor veel leerkrachten en leerlingen. Alle reden om de toegevoegde waarde van Kunstmatige Intelligentie (AI) voor het onderwijs te gaan ontdekken.

Meer informatie?

Vraag het één van onze experts.

Team Digiwijzer

Aan de slag met Kunstmatige Intelligentie (AI)

AI inspiratiesessie

Een boeiende sessie om het team te inspireren met de mogelijkheden van AI. Tijdens de sessie verkennen we de krachtige toepassingen van AI in het onderwijs en tonen we concrete voorbeelden. Deze interactieve sessie zal het team enthousiasmeren en zal bij collega’s ideeën stimuleren om AI te integreren in het onderwijsproces. Gezien de bijna grenzeloze mogelijkheden van AI, zal het een verbazingwekkend effect geven op collega’s over hoever we nou eigenlijk al zijn.

AI hackathon

Een opwindende AI Hackathon waarin alle teamleden de kracht van AI ervaren en innovatieve oplossingen bedenken met elkaar. Onze deskundige digicoaches zullen begeleiding bieden en iedereen uitdagen om AI-technieken toe te passen op uitdagende vraagstukken. Met praktische workshops, inspirerende presentaties en een competitieve sfeer zorgen we ervoor dat het team wordt ondergedompeld in de wereld van AI. Een leuk, creatief dagdeel waarin jullie dus onder de juiste begeleiding verschillende AI-oplossingen ontdekken en nadenken over de toepassing hiervan.

AI teamtraining

Een praktijkgerichte teamtraining om AI daadwerkelijk toe te passen in werkprocessen binnen de school. Tijdens deze training leren de teamleden de essentiële vaardigheden en technieken om AI succesvol te implementeren. Met praktijkvoorbeelden en hands-on oefeningen geven we het team de juiste handvatten om daadwerkelijk de eerste stappen te zetten met het toepassen van AI. We zullen het team in staat stellen om de voordelen van AI volledig te benutten.

Voor het bestuur

Tijdens deze boeiende sessie nemen wij deelnemers vanuit het bestuur mee in de wereld van AI. Wat voor kansen bieden de krachtige AI toepassingen voor leidinggevenden in het onderwijs? Hoe kan AI bijdragen aan het oplossen van het lerarentekort? En wat vinden we van gepersonaliseerd onderwijs en het toepassen van AI voor de sociaal-emotionele ondersteuning voor de leerlingen? Laat je enthousiasmeren en informeren over hoe jij AI kan integreren in het onderwijsproces binnen een school. Gezien de bijna grenzeloze mogelijkheden, zal je verrast worden over hoever we nou eigenlijk al zijn en wat voor impact het gaat hebben op het onderwijs.

Kunstmatige intelligentie (AI) in alle soorten onderwijs

Veelgestelde vragen

Het is niet meer weg te denken in het leven van een mens. Op steeds jongere leeftijd krijgen we er al mee te maken. Het is belangrijk dat we het gebruik van media in balans houden voor onszelf, als het gaat om tijdsbesteding en gedrag bijvoorbeeld. Als we het hebben over mediawijsheid is het dus nodig dat we leerlingen, maar ook leerkrachten en ouders leren om te gaan met deze online wereld. 

De letterlijke definitie is het geheel van kennis, vaardigheden en houdingen waarmee burgers zich bewust en kritisch kunnen bewegen in een complexe, snel veranderende en gemediatiseerde wereld. Het is het vermogen tot een actief en creatief mediagebruik, dat gericht is op maatschappelijke participatie.

Kunstmatige Intelligentie (AI) training aanvragen

    Teamleden van Digiwijzer. Bovenste rij, van links naar rechts: Peter, Jelle. Onderste rij, van links naar rechts: Charona, Roy, Lars

    Meer informatie?

    Neem gerust contact op.