YouTube Kids wordt vaak gezien als de veilige versie van YouTube, maar recent hebben verontruste ouders gewezen op de gevaren van de app. Ondanks de ouderlijke controles kunnen schadelijke en verontrustende video’s, zoals gewelddadige of onveilige uitdagingen, alsnog de algoritmes binnendringen. Dit roept vragen op over de effectiviteit van het platform en benadrukt het belang van actief toezicht van ouders.
Gewone YouTube
In 2022 vertelde een moeder in een interview met Sky News dat haar driejarige peuter uit een raam probeerde te springen. Dit na het zien van een Poppy playtime (horror/puzzelgame over een verlaten speelgoed fabriek) video op YouTube. Hij dacht dat hij zou sterven en weer tot leven zou komen, “omdat dat is wat Huggy Wuggy doet.”
Sinds eind 2024 verschijnen er in video’s op social media van verontruste ouders over wat hun kind op YouTube gezien heeft. Een moeder vertelde op TikTok dat haar zoon eerder al video’s op YouTube Kids had gezien waarin kinderen werden aangemoedigd om voor auto’s te springen. De reacties die onder de video staan, zijn voornamelijk van ouders die ook geen positieve ervaringen hebben met YouTube óf YouTube Kids.
YouTube Kids
Veel ouders zien YouTube Kids als de veilige versie van YouTube. De app biedt ouderlijk toezicht, leeftijdsfilters en de optie om de zoekfunctie uit te schakelen. Het is dus helemaal veilig voor kinderen en ze kunnen het zelfstandig gebruiken zonder toezicht, toch?
YouTube Kids is ontworpen als een kindvriendelijke versie van YouTube. Kinderen kunnen niet direct video’s kijken. Een ouder moet het account eerst instellen met opties voor ouderlijk toezicht. Je kunt kiezen uit drie leeftijdsgroepen: Peuters, Jongere kinderen en Oudere kinderen. YouTube Kids past hier vervolgens de content op aan. Daarnaast kun je kiezen of je de zoekfunctie aan of uit zet. Als de zoekfunctie uit staat, kan je kind alleen video’s bekijken op de kanalen die door YouTube Kids zijn geverifieerd. Je kind kan niet zelf zoeken naar video’s. Met inhoudsfilters kun je ook specifieke video’s, kanalen en collecties selecteren die je kind kan bekijken.
Reclames en verontrustende inhoud
Dit klinkt als een waterdicht plan, maar let op! YouTube Kids bevat namelijk ook reclames, net zoals de standaard YouTube. De instellingen en inhoudsfilters beschermen je kind niet tegen ongepaste advertenties die door het YouTube Kids-algoritme heen kunnen glippen. De betaalde reclames ondergaan volgens YouTube wel een streng beoordelingsproces om te garanderen dat ze gezinsvriendelijk zijn en geen links naar websites of aankoopprocessen bevatten. Pas bij de aanschaf van een premium lidmaatschap kunnen kinderen zonder tussenkomst van betaalde advertenties video’s kijken.
Het blijft dus opletten. De geautomatiseerde filters van YouTube categoriseren kinderpersonages bijvoorbeeld als ‘geschikt voor een jong publiek’, ongeacht mogelijk verontrustende of gewelddadige inhoud. Het kan dus zijn dat figuren als Huggy Wuggy (een moorddadige blauwe knuffel met scherpe tanden) het algoritme van Youtube Kids in glijden, terwijl dit niet voor jonge kinderen bedoelt is. Kinderen krijgen daarnaast nog steeds aanbevolen video’s te zien op basis van hun eerdere bekeken video’s en kunnen zelf video’s uploaden.
Wat kan je doen als ouder?
Zoals YouTube Kids zelf ook toegeeft, is geen enkel systeem perfect en kunnen er soms toch ongepaste video’s verschijnen. Houd daarom altijd een oogje in het zeil! Via de kijkgeschiedenis kun je terugzien wat je kind gekeken heeft.
Nog beter is echter om je kinderen in de gaten te houden tíjdens het kijken. Op deze manier weet je als ouder wat je kind kijkt, waar bepaald gedrag vandaan komt en kun je waar nodig de toegestane inhoud aanpassen. Je kunt in de instellingen namelijk bepaalde video’s en zelfs hele kanalen blokkeren. Meer tips hierover delen wij op ouderavonden en docententrainingen.