Omegle is het schrikbeeld voor iedere ouder, leerling en leerkracht
Omegle, een chatwebsite, was ooit bedoeld om mensen van over de hele wereld met elkaar te verbinden. Deze website wordt ook steeds populairder onder kinderen en jongeren. Maar helaas is het inmiddels ook een plek geworden waar veel ellende plaatsvindt. Uit ons recente klassenonderzoek, in samenwerking met Voorlichting op scholen, blijkt dat maar liefst 94% van de basisschoolleerlingen al bekend is met Omegle en 73% het zelfs al eens heeft gebruikt, zelfs kinderen van 10 jaar oud. Dit is verontrustend, want Omegle is absoluut niet veilig voor kinderen en jongeren. Waarom? Dat leggen we je graag uit.
Hoe werkt Omegle?
Omegle is heel makkelijk te gebruiken. Je hoeft er namelijk alleen maar een woord voor in te vullen. Dat woord is een onderwerp waarover je wil praten. Vervolgens wordt je gekoppeld aan een andere gebruiker met dezelfde interesse. Je kunt met deze persoon chatten en je kunt elkaar op beeld zien. De webcam kun je voor jezelf uitschakelen, maar niet voor degene met die je praat.
Omegle is eigenlijk een soort chatroulette. Wanneer je klaar bent met het ene gesprek kun je met 1 klik door naar de volgende persoon.
Risico’s van Omegle: praten met vreemden
Omegle was ooit leuk, maar is dat helaas echt niet meer. Er zijn verschillende schrikbeelden in wat er te zien is en er zijn serieuze gevaren voor privacy.
Gebruikers worden met onbekenden gekoppeld. Dat is notabene het motto van Omegle: ‘Let’s talk to strangers’. Dit kan leiden tot allerlei vervelende situaties en gevaarlijke interactie. Veel jonge kinderen maken gebruik van de website. En dat is extra zorgelijk, omdat zij gevaarlijk contact vaak lastiger kunnen herkennen. Hoewel Omegle op de startpagina aangeeft dat gebruikers 18 jaar en ouder moeten zijn, is er geen echte leeftijdsverificatie. Het enige dat nodig is om Omegle te kunnen gebruiken is het invullen van een onderwerp. Daarnaast is deze tekst volledig in het Engels, wat veel jonge kinderen (nog) niet begrijpen.
Daarnaast is Omegle een broedplaats geworden voor groomers en volwassenen met verkeerde intenties. Op de startpagina van Omegle wordt omschreven dat deze volwassenen een andere ‘volwassen’ plek zouden moeten zoeken. Maar dat houdt dergelijke volwassenen natuurlijk niet tegen. Deze ‘verkeerde volwassenen’ kunnen gemakkelijk onder kinderen populaire gespreksonderwerpen invullen om zo de kans om met kinderen te worden gekoppeld te verhogen.
Omegle: shockerende beelden en privacy risico
We hebben Omegle herhaaldelijk onderzocht en zijn geconfronteerd met zeer schokkende inhoud, van naaktbeelden tot grof taalgebruik en zelfs extreem geweld. In maar liefst 98,2% van de gesprekken kwamen we dergelijke inhoud tegen, en dat is absoluut niet acceptabel.
Omegle geeft zelf aan dat chats niet allemaal gemodereerd en gecontroleerd kunnen worden. Iedereen wordt simpelweg verantwoordelijk geacht voor zijn of haar gedrag. Veel gebruikers gaan normen en waarden in gedrag ver voorbij. Door middel van een scherm zeggen veel mensen veel meer dan dat zij in werkelijkheid zouden doen. Bovendien leidt het feit dat je praat met vreemden ertoe dat de grens van normaal gedrag gemakkelijk wordt overschreden. ‘Je kent de ander immers toch niet.’
Daarnaast vormt Omegle een groot gevaar voor privacy. Op basis van IP-adressen kan een andere gebruiker jouw locatie achterhalen tot de specifieke ruimte aan toe. Verschillende leerlingen gaven in ons onderzoek ook aan dat er zelfs iemand op de stoep stond na het gebruik van Omegle. Zeer gevaarlijk.
Hoe maak je online gevaren bespreekbaar?
Alle ouders en leerkrachten moeten bewust worden van de gevaren van Omegle. Websites als Omegle verbieden werkt alleen vaak averechts of zelfs extra stimulerend. Ga liever het gesprek aan en leg uit waarom iets gevaarlijk en risicovol is. In gesprekken met leerlingen hierover zien wij dat ze het dan logischerwijs veel beter kunnen begrijpen. Bovendien vergroten we daarmee de weerbaarheid tegen mogelijke nieuwe ‘Omegle-achtige’ websites en apps. We vertellen dit soort risico’s niet om vervelend te zijn, wel om anderen te beschermen voor de gruwelijke dingen en grote privacy risico’s die wij hebben gezien.
In lessen voor leerlingen, trainingen voor docenten en bij ouderavonden bespreken we dit dan ook zeker.