Ogen. Je krijgt maar één paar en daar moet je je hele leven mee doen. Toch heeft bijna iedereen een telefoon die ze dagelijks gebruiken. Naast de smartphone hebben sommige mensen ook nog een laptop, computer, tablet of smartwatch waar ze vaak op kijken. Let op voor oogschade! Al die schermen doen namelijk niet veel goeds voor je zicht. Maar hoe slecht is schermgebruik nu eigenlijk écht voor je ogen?
Oogschade en het beeldscherm
Het blauwe licht dat van digitale beeldschermen komt, heeft een kortere golflengte. Ook bevat het meer energie dan andere kleuren in het lichtspectrum. Dit zorgt ervoor dat langdurige blootstelling schadelijk is voor je netvlies. Het kan op ten duur lijden voor slechter zicht. Maar de grootste reden dat overmatig schermgebruik slecht voor je ogen is, heeft te maken met afstand.
Door te kijken naar een scherm passen je ogen zich aan zodat je beter van dichtbij kunt kijken. Als dit te veel gebeurt, krijgen je ogen meer moeite met het accommoderen. Oftewel, oogschade. Je ogen passen zich lastiger aan voor in de verte waardoor je zicht slechter wordt.
Gevolgen van te veel schermtijd op jonge leeftijd
RTL schreef kortgeleden een stuk over een jongen van 19 die nu al ernstig bijziend is. Hoewel hij als kleuter al slechte ogen had, heeft schermgebruik de oogschade snel erger gemaakt. Hij is niet de enige en ook niet de laatste. Het aantal bijziende (jonge) mensen neemt toe. Er wordt voorspelt dat de helft van de West-Europeanen na 2040 een bril nodig om goed in de verte te kunnen zien.
Maar dat is niet alles. Elk jaar kunnen je ogen achteruit gaan. Als je op een jonge leeftijd dus al bijziend bent, wordt de oogschade alleen maar erger. Het kan zelfs vervroegd lijden tot problemen als slijtage van het netvlies, netvliesloslatingen, glaucoom (ziekte oogzenuw) en staar. Zuinig zijn op je ogen is dus van belang.
Wat te doen?
Eerder schreven we al een stuk over de schermtijd van kinderen. Hierin deelde we de algemene richtlijnen over de hoeveelheid schermtijd voor kinderen van bepaalde leeftijden. Voorkomen is namelijk beter (en een stuk realistischer) dan genezen. Ook de 20:20:2 regel benoemende we. Wat blijkt? Slechts 1 op de 10 ouders kent deze regel! Om deze reden leggen we hem nog een keer uit.
De 20:20:2 regel betekent dat je na 20 minuten dichtbij op een scherm kijken, een onderbreking van 20 seconden moet nemen om in de verte te kijken. Ook is het goed voor je zicht om 2 uur per dag buiten te zijn. Niemand wil oogschade; dit is het beste voor jouw zicht én voor dat van een kind.