Grooming: de jeugd leren over online kinderlokken

Meisje zit op bed met deken over zich heen en kijkt op telefoon

Een gevangenisstraf van 7 jaar. Dat is de straf die een 27-jarige man uit België kreeg nadat hij een meisje van 10 jaar dwong om naaktbeelden te sturen via Snapchat. Hij deed zich voor als iemand van haar leeftijd. Ook wel grooming genoemd. Ze was niet zijn enige slachtoffer. Hij zou een veertigtal minderjarige meisjes online benaderd hebben. Volgens dit stuk sprak hij ook af met een 14-jarig meisje. Dit liep niet goed af. Het is hoogtijd dat we het eens hebben over grooming.  

Wil je een snoepje?  

Grooming, oftewel, online kinderlokken. Hoewel kinderen vroeger leerden om geen snoep van vreemden aan te nemen, ligt het gevaar tegenwoordig online op de loer. Zogenaamde ‘groomers’ doen zich online erg jong voor, terwijl ze eigenlijk volwassen zijn. Op die manier komen ze makkelijker in contact met nietsvermoedende kinderen. Groomers zijn actief in online omgevingen, zoals social media en online games.  

Het doel van een groomer is om het vertrouwen te winnen van een kind en deze te isoleren. Door complimentjes te geven, steun te bieden en gemeenschappelijke interesses te delen, zorgen ze ervoor dat het kind zich speciaal en begrepen voelt. Dan slaan ze toe. Dit kan bijvoorbeeld gaan om geld, naaktbeelden of zelfs fysiek contact. Het gaat vaak gepaard met bedreigingen en afpersing.  

Kinderen zien het gevaar niet  

In de klas horen onze digicoaches regelmatig verhalen over onbekende personen die kinderen online zijn tegengekomen. Er wordt bijvoorbeeld om foto’s gevraagd, er worden rare berichtjes gestuurd of er worden heel snel zeer persoonlijke vragen gesteld. We herkennen de signalen van groomers hierin. En hoewel we gelukkig maar weinig horen dat het geëscaleerd is, merken we ook dat veel kinderen voor het eerst leren over dit soort praktijken. Dat is best schokkend gezien het ontzettend veel gebeurt online!

Leerlingen ervaren social media en online gamen vaak als iets leuks. Ze zijn zich amper bewust van de gevaren die hierbij komen kijken, zoals grooming. Kinderen staan er vaak niet bij stil dat personen op deze manier online kunnen liegen. Ze geloven het snel wanneer iemand een profielfoto heeft van een kind, zegt dat hij/zij dezelfde leeftijd is en een game speelt die populair is bij de jeugd. Groomers maken gebruik van deze goedgelovigheid.  

Leren van Grooming 

Als volwassene ben je er niet altijd bij. Daarom is het belangrijk dat kinderen zelf goed weten hoe ze grooming kunnen herkennen en vermijden. Leren over online veiligheid is dus essentieel! Scholen en ouders spelen hierin een grote rol. Daarom bieden wij naast lessen voor kinderen over Mediawijsheid, ook teamtrainingen en ouderavonden aan.  

Heb je als school behoefte aan extra aandacht voor een bepaald onderwerp, zoals Grooming? We zien elke oplossing als maatwerk, geef dit dus vooral door!