AI wordt steeds menselijker Β 

Robotische hand met hartje

Snelle reacties, volledige antwoorden en altijd beschikbaar voor welke vraag of opdracht dan ook. Het zijn voordelen die AI onderscheidt van een menselijke assistent. Toch maken grote bedrijven als Goolge en Apple, AI-tools steeds menselijker. Denk aan bijvoorbeeld een vriendelijke stem die terugpraat en zelfs kunstmatige empathie.  

Menselijke updates voor Artificial Intelligence 

Apple: Zeer binnenkort zal Apple’s populaire Siri een grote update krijgen. Straks kan Siri veel menselijker communiceren en informatie uit allerlei verschillende apps aan elkaar koppelen. Maar ook het herschrijven van stukken tekst en het genereren van afbeeldingen wordt binnenkort mogelijk voor Siri.  

OpenAI: OpenAI heeft een nieuwe versie van ChatGPT, GPT-4o. Door de fijne vrouwenstem en bijna empathische reacties, komt ook dit een stuk menselijker over. Door de update zal het allemaal een stuk soepeler werken. Dat betekent dat er een stuk minder ongemakkelijk stiltes zullen vallen terwijl de AI-tool aan het genereren is.  

Het verschil tussen echt en nep 

Zo’n AI-stem kan redelijk echt overkomen. Voor (jonge) kinderen kan dat voor verwarring zorgen tussen fictie en werkelijkheid. Het is belangrijk om te onthouden dat AI in de kern technologie zonder enige vorm van gevoel is.  

Toch hoeft een soort band krijgen met een chatbot, niet per se fout te zijn. Dit zeggen Marjolijn Antheunis en Emmelyn Croes, werkzaam op Tilburg University, in dit stuk van de NOS. Zij doen onderzoek naar de relatie tussen mensen en AI-systemen. “Als je die chatbot kan gebruiken om een bepaalde eigenschap te oefenen of iets te verwerken, kan dat goed helpen.” Maar sommige AI is onwijs realistisch en zo lijkt de interactie bijna echt. Zo blijft een gebruiker namelijk langer met de tool of machine praten. “Daar zit, vind ik, een ethische grens. De chatbot zou continu transparant moeten zijn over dat het een machine is en geen mens.” 

AI in het onderwijs  

Op de werkvloer maar ook in het onderwijs wordt AI veel gebruikt. ChatGPT staat niet voor niets op onze teampagina. Wij zetten deze tool in om zo efficiΓ«nt mogelijk te werken. Zo laten we het niet ons werk overnemen, maar helpt het juist als sparringpartner!  

Op scholen horen we steeds vaker dat leerlingen ook gebruiken maken van AI. Wat ze nog niet zo goed snappen, is dat AI niet origineel is en dat niet altijd alles klopt wat de tool zegt. Ze nemen uit gemak alles woord voor woord over bij bijvoorbeeld een boekverslag, maar gebruiken AI daarmee niet op de meest efficiΓ«nte enΒ verantwoorde manier. Dat is een belangrijke reden waarom sommige scholen AI verbieden. Β 

Maar is dit wel de juiste manier? Het is belangrijk dat leerlingen juist leren begrijpen dat AI een hulpmiddel is en geen vervanging voor eigen denkwerk en creativiteit. Hoe ga je er goed mee om? En wat voor mogelijkheden biedt AI allemaal? Kinderen moeten leren hoe ze ermee kunnen omgaan, dit komt namelijk later ook (waarschijnlijk steeds vaker) terug in het volwassen werkleven.   

Meer lezen over Artificial intelligence?