Australië en het social media verbod
Het was breaking news gisteren: Australië heeft een verbod op sociale media voor kinderen tot 16 jaar aangenomen. Australië heeft hiermee een wereldprimeur; als eerste land ter wereld waar de overheid leeftijdsbeperkingen voor social media oplegt.
De verantwoordelijkheid voor het handhaven ligt bij de bedrijven achter de social media platforms. Als bedrijven zoals TikTok, Instagram, Facebook en Snapchat deze leeftijdsgrens niet controleren en kinderen toch op hun platform terechtkomen, kunnen de bedrijven boetes krijgen tot omgerekend zo’n 31 miljoen euro. De maatregel geldt niet voor Whatsapp.
De wet heeft wereldwijd voor verdeeldheid gezorgd. Terwijl sommigen het als een noodzakelijke stap zien om kinderen te beschermen, vrezen anderen voor de negatieve gevolgen van de maatregel. Bij Digiwijzer geven we les op scholen over het gebruik van sociale media. We erkennen de complexe impact van sociale media op jongeren. Hieronder bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van een social media verbod.
Nadelen
- Veel deskundigen vinden dat sociale media van belang zijn voor kwetsbare kinderen en minderheidsgroepen, schrijft de NOS. Het verbieden ervan schaadt de mentale gezondheid. Veel jongeren vinden namelijk steun bij gelijkgestemden via online gemeenschappen. Denk aan mentale gezondheid, zelfzorg en andere persoonlijke ervaringen. Bij een social media verbod valt dit grotendeels weg.
- “Deze wet maakt sociale media niet veiliger voor jongeren”, zei senator Sarah Hanson-Young van de Groenen tijdens het debat in de Senaat. Het verbod laat jongeren onvoorbereid op de digitale wereld waarin ze uiteindelijk moeten functioneren. Het leren omgaan met social media is een manier om digitale geletterdheid te ontwikkelen, zoals het begrijpen van online communicatie, privacy en veiligheid.
- Het social media verbod schaadt het recht van kinderen om zich uit te drukken en mee te doen in de maatschappij, aldus het Australische Mensenrechtencomité. Kenniscentrum Bureau Jeugd & Media is ook niet enthousiast over het plan en noemt het zelfs onuitvoerbaar. Kinderen worden nu bewust afgesloten van informatie, terwijl dat gewoon een kinderrecht is, aldus Directeur Justine Pardoen.
Voordelen
- Social media is een belangrijke bron van inhoud die het zelfbeeld van jongeren kan beïnvloeden. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid over hun eigen uiterlijk en leven. Door jongeren minder toegang te geven tot sociale media, wordt de druk om zichzelf met dergelijke realistische normen te vergelijken verminderd. Dit kan bijdragen aan een gezonder zelfbeeld.
- Het verbod werd voor het eerst voorgesteld tijdens een emotioneel parlementair onderzoek naar de impact van sociale media, waarin ouders vertelden over hoe hun kinderen zichzelf hadden beschadigd als gevolg van cyberpesten. Sociale media bieden een platform voor cyberpesten, wat ernstige emotionele gevolgen kan hebben. Daarnaast vergroot het contact met onbekenden het risico op online uitbuiting. Het verbod zal deze interacties zo veel mogelijk voorkomen.
- Soms zitten kinderen tot wel 6 uur per dag achter een smartphone of tablet, schrijft het AD. Een verbod op social media zal leiden tot een minder hoge schermtijd onder jonge kinderen. Minder schermtijd heeft directe voordelen, zoals een betere slaapkwaliteit. Dit beïnvloedt de ontwikkeling positief. Ook de ogen van jongeren blijven in betere staat.
Wat vindt de jeugd?
Veel jongeren zijn niet blij met de nieuwe wet: ‘Ik ben afhankelijk van sociale media. Als het verboden wordt, weet ik niet wat ik met mezelf aan moet’, zei Ruby (15) in een interview met de NOS. Zij ziet vooral veel in de voordelen van social media. Het is dé manier waarop kinderen met elkaar communiceren. Zeker kinderen die op afgelegen plekken wonen, halen veel positiviteit uit het contact met leeftijdsgenoten via social media. Zonder zouden ze geïsoleerd kunnen raken en moeilijker hulp kunnen krijgen.
Maar er zijn ook kinderen die wel begrijpen waarom het verbod er gekomen is. “Op school leren we over de gevaren online, maar het dringt volgens mij niet echt door. Dus zo’n verbod is goed”, zegt Felix (11) tegen de NOS.