Het blijkt maar weer hoe belangrijk digitale geletterdheid is in onze samenleving

Cyber criminaliteit online oplichting

De digitalisering van onze samenleving ontwikkelt zich in hoog tempo. Dit brengt ons nieuwe mogelijkheden: van efficiΓ«ntere communicatie tot geavanceerde technologische innovaties. Maar dit kan ook gevaarlijke situaties opleveren. De recente datalek bij de Nederlandse politie onderstreept dit.

Op vrijdag 27 september werd bekend dat de Nederlandse politie slachtoffer was geworden van een inbreuk waarbij gegevens van ruim 62.000 medewerkers zijn buitgemaakt. In sommige gevallen zou het ook gaan om privΓ©gegevens van medewerkers, waarvan de vertrouwelijkheid essentieel is vanwege de aard van hun werk.

Dit incident laat duidelijk zien hoe belangrijk digitale veiligheid is, niet alleen voor organisaties zoals de politie, maar voor iedereen die actief is in de digitale wereld.

Hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen?

De Nederlandse Politiebond vindt dat er meer werk gemaakt moet worden van digitale beveiliging. β€œWe moeten nu inventariseren wat de politie meer kan doen om ook cyberveilig te zijn”, zegt voorzitter Nine Kooiman.

Hoewel technische beveiligingsmaatregelen zoals tweefactor-authenticatie en antivirussoftware onmisbaar zijn, blijkt keer op keer dat menselijke fouten vaak de zwakke schakel zijn in cyberbeveiliging. Hier komt het belang van digitale geletterdheid om de hoek kijken.

Belang van digitale geletterdheid

Hoewel de recente datalek bij de politie schokkend is, is deze gebeurtenis helaas geen uitzondering. Cybercriminaliteit is een risico voor iedereen die gebruikmaakt van technologie. En daarom is digitale geletterdheid zo belangrijk.

Digitale geletterdheid gaat verder dan enkel het gebruik van computers en software. Het omvat essentiΓ«le vaardigheden zoals kritisch denken over online informatie, veilig omgaan met persoonlijke gegevens en bewustzijn van online risico’s. Deze vaardigheden kunnen mensen beschermen tegen phishing-aanvallen, datalekken en andere vormen van cybercriminaliteit. Oftewel, digitaal geletterd zijn, houdt je veilig. 

Bij Digiwijzer zetten we in op het vergroten van kennis over de online wereld, digitale vaardigheden, het bewustzijn van gevaren en weerbaarheid. Niet alleen voor kinderen, ook voor oudersΒ  en leerkrachten.Β 

Rol van het onderwijs

Een cruciale plek waar deze digitale geletterdheid kan worden bijgebracht is het onderwijs. Het is van belang dat kinderen en jongeren vanaf jonge leeftijd leren hoe ze veilig kunnen navigeren in de digitale wereld. Bij Digiwijzer ondersteunen we scholen in het ontwikkelen van lessen die gericht zijn op het versterken van digitale weerbaarheid van leerlingen. Dit omvat het herkennen van nepnieuws, veilig gebruik van sociale media en het beschermen van persoonlijke gegevens.

De toekomst van digitale veiligheid

Incidenten zoals de datahack bij de politie laten zien hoe kwetsbaar zelfs grote organisaties kunnen zijn zonder voldoende digitale kennis en vaardigheden. Maar als we echt willen voorkomen dat dit soort situaties zich herhalen, moeten we verder kijken dan alleen technische oplossingen. We moeten bouwen aan een cultuur van digitale weerbaarheid waarin iedereen bewust wordt gemaakt van de risico’s en leert hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen.

Het is cruciaal om al vroeg te leren over digitale geletterdheid, zodat het een gewoonte wordt en dit soort incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden!