Gevaarlijke chatdienst Omegle stopt 

Klein meisje dat in het donker op haar telefoonscherm kijkt

De risico’s van videochatten met vreemden

Omegle is een chatwebsite met aardig wat risico’s en schokkende beelden, al helemaal voor kinderen. Niet voor niets waarschuwden wij duizenden leerlingen, ouders en leerkrachten. Ondanks de populariteit, is de chatwebsite de afgelopen jaren betrokken geweest bij meer dan 50 zaken tegen pedofielen. Het zat er dus aan te komen: Omegle kondigt na ruim 14 jaar haar sluiting aan.  

Wat is Omegle? 

Al eerder schreven we dit stuk over Omegle. In het kort is Omegle een website waarin gebruikers in online gesprekken met andere gebruikers worden geplaatst. Eigenlijk een soort videobellen met vreemden dus. Dit gebeurt alleen niet helemaal willekeurig. Gebruikers worden gekoppeld aan andere gebruikers op basis van een gemeenschappelijke ingevulde interesse. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is een woord invullen.

Vooral tijdens de Covid-pandemie nam de populariteit van Omegle toe bij de jeugd. Goed om te weten: er wordt slecht tot niet gecontroleerd op leeftijd of wangedrag door de gebruikers. Zo hebben gebruikers met een slechte intenties (jong én oud) vrij spel.  

Uit ons recentste onderzoek, in samenwerking met Voorlichting op Scholen, blijkt dat 94% van de basisschoolleerlingen bekend is met Omegle en zelfs 73% van hen de website al eens heeft gebruikt.  

Ervaringen van Omegle-gebruikers 

Dat Omegle geen gezellige plek is, is voor veel jongeren en kinderen niet onbekend. Dit merken we in de klas maar ook online. Het zijn veelal verhalen over seksueel gedrag en de meest verschrikkelijke beelden die jonge gebruikers hebben ervaren. Helaas zien en zagen een aantal bekende YouTubers deze gevaren niet in. Er werden dan ook meerdere video’s online geplaatst waarin enkel de leuke gesprekken achter elkaar zijn geplakt. “Kom ook en vul dan dit woord in, dan wordt je met mij gekoppeld.” Dit soort uitspraken zorgde ervoor dat veel kinderen en jongeren de website wisten te vinden en vervolgens de ellende tegenkwamen.

Omegle offline

De website is recentelijk offline gehaald, tot onze grote vreugde! De reden? Misbruik door verkeerde gebruikers, maar ook een financieel belang. Het is namelijk niet meer rendabel om de website draaiende te houden. Het kost simpelweg te veel geld en psychologische stress om ongewenst gedrag te beperken. Hoewel Omegle zelf beweert actief bezig te zijn geweest met verkeerd gedrag en het bestrijden daarvan, konden gebruikers met verkeerde intenties vaak hun gang gaan. Zo werden volgens de BBC bijvoorbeeld meerdere kinderen slachtoffer van misbruik. Waar het idee ooit prachtig was, om de hele wereld te verbinden, bleek het in de praktijk een bron van ellende, nare beelden en onveiligheid van kinderen.

Onveilige websites en apps: meer bewustzijn is nodig!

Nu de chatwebsite uit de lucht is, is het internet een stukje veiliger! Maar voor hoelang? Gezien de populariteit van de chatwebsite verwachten wij dat het niet lang duurt voor er een alternatief van Omegle ontstaat. Bovendien zijn op alle communicatie platfora mensen met verkeerde intenties te vinden. Daarnaast blijven de schokkende video’s die via Omegle zijn opgenomen nog wel even circuleren. Om deze redenen is het belangrijk dat leerlingen, maar ook docenten en ouders, op de hoogte blijven van dit soort online gevaren. Belangrijk dus om het gesprek over aan te blijven gaan. Maar vooral ook om kinderen en jongeren bewust te maken van dit soort gevaren, zodat ze bij een volgende gevaarlijke chatdienst en ander ongewenst of gevaarlijk gedrag beter kunnen herkennen en vermijden!  

Wij bieden verschillenden oplossingen. Zoals lessen over online vriendschappen, social media en online gedrag. Lees meer over ouderavonden, e-learnings voor leerkrachten en digicoaches in de klas.