One Chip Challenge: pittig maar populair 

Een extreem pittig chipje proberen. Een leuke uitdaging, maar niet zonder risico. De One Chip Challenge is gevaarlijk, maar razendpopulair onder de jeugd.

Liters melk en tientallen waterijsjes. Na de One Chip Challenge wil je niks anders meer.  Hoe lang houd jij het vol? Deze challenge is een nieuwe rage onder de jeugd in de categorie ‘durf’. En dat is helaas niet zonder risico. Wat de challenge precies inhoudt leggen we je uit.

Wat is het de One Chip Challenge? 

Al eerder schreven we een stuk over Online Challenges en de gevaren die het met zich mee kan brengen. Toch voelen wij de noodzaak om een specifieke challenge uit te lichten: de One Chip Challenge. Het is razend populair onder de jeugd door de vele video’s online. Influencers posten massaal video’s waarin ze de challenges aangaan. Het is vrij simpel; ze eten één ontzettend hete chip van het merk Paqui.  

Elke jaar brengt Paqui een nieuwe editie uit. Dit jaar is de chip gemaakt met twee van ’s werelds heetste pepers, de Carolina Reaper en de Naga Viper. De enkele chip komt in een doosje met de vorm van een doodskist. Het chipje zit verpakt in stevig plastic en dient alleen vastgepakt te worden met de meegeleverde plastic handschoen. De chip kan namelijk irritatie van de huid veroorzaken. Klinkt het al smakelijk? 

De gevolgen van het eten van de Chip 

De One Chip Challenge is een belangrijke onder de extreme challenges. De onwijs hete chip van Paqui is zelfs gevaarlijk te noemen. Meerdere mensen die de chip eten krijgen last van traanogen, ernstige buikpijn, diarree, braken en worden zelfs ziek. Ondanks dat de chip voldoet aan de veiligheidsvoorwaarden, klinkt dit voor ons niet als een veilig middel.  

New York Times laat weten dat er afgelopen jaar een jongen van 14 jaar in Amerika overleden na het eten van de chip. Er wordt onderzocht of het overlijden van het kind in verband staat met de One Chip Challenge. De chip is niet bedoelt voor kinderen en dit staat duidelijk aangegeven op de verpakking. Toch horen wij in de klas soms alarmerende berichten. Even voor de duidelijkheid: wij raden het volwassenen, laat staan kinderen, af zich aan de challenge te wagen. Paqui zelf lijkt ook terug te krabbelen; via de website laten ze weten dat ze de desbetreffende chip terugroepen.   

Goed om te weten 

Fijn dat de chip niet meer te koop is straks, maar daarmee houdt het probleem niet op. Er is namelijk een vergelijkbaar alternatief. De One Chip Challenge wordt de Hot Chip Challenge. De ‘nieuwe’ chip komt in rood doosje en is gewoon verkrijgbaar in Nederland. En dat gaat eigenlijk net iets te makkelijk! Je bestelt ze namelijk met een paar klikken bij verschillende Nederlandse online snoepwinkels en, ja hoor, zelfs op ”de website van ons allemaal”. De reviews spreken voor zich: de zelfde gevolgen als met de chip van Paqui.

Tijdens de mediawijsheid lessen die wij aanbieden, hebben we het nu ook over de One Chip Challenge. Het is van belang dat kinderen leren dat deze challenge gevaarlijk is voor hun gezondheid. Als ouder is het van belang om te praten met je kind over dit soort gevaarlijke challenges. En dat je alert blijf voor de doodkistvormige doosjes.