Leerlijn digitale geletterdheid

..om grip te krijgen op wat we leren binnen de school 📑
Leerlijn digitale geletterdheid
Leerlijn digitale geletterdheid op maat

..eerst zorgen we dat de leerlijn digitale geletterdheid past bij de visie van de school

Digiwijzer heeft op basis van de SLO richtlijnen een leerlijn digitale geletterdheid voor het primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Verder hebben we al voor verschillende scholen en besturen leerlijnen op maat ontwikkeld. Inspirerend voor de school, realistisch uitvoerbaar voor leerkrachten en een echte voorbereiding op de praktijk en toekomst van leerlingen.

Thema’s waar wij op focussen

📱

Mediawijsheid

Hoe ga je op een goede manier om met TikTok, Snapchat of Instagram? Welke mogelijkheden zijn er en wat zijn de gevaren? We leren onder andere wat we wel en niet online moeten zetten en hoe we het doel van mediaboodschappen kunnen herkennen. Daarnaast maken we kennis met privacy, grooming en meer.

🤖

Computational Thinking

Met Computational Thinking kunnen problemen of vraagstukken worden opgelost zoals een computer dat zou doen. Leerlingen leren de problemen in stukjes op te delen en aan de hand daarvan het probleem op de juiste manier te formuleren, zodat het door een computer kan worden opgelost.

🔎

Digitale Informatievaardigheden

Het zoeken, vinden en verwerken van informatie op internet, dat is waar het bij Digitale Informatievaardigheden om gaat. Welke bronnen zijn bruikbaar en welke niet? En wat kun je doen met informatie die je hebt gevonden? Door kritisch te kijken leren leerlingen informatie te filteren op betrouwbaarheid.

💻

Praktische ICT-vaardigheden

Om goed overweg te kunnen met computergestuurde apparaten en programma’s worden Praktische ICT-vaardigheden steeds belangrijker. Leerlingen leren hoe ze met een computer om moeten gaan, hoe het internet werkt en ze maken kennis met programma’s als PowerPoint, Google Documenten en Prezi.

🌎

Burgerschap

Hoe word je een goede burger? En hoe kan je je staande houden in de maatschappij? Een belangrijke voorbereiding op een zelfstandig en bewust leven. In dit thema staan leren omgaan met elkaar en uitdagingen uit de maatschappij centraal. Van mentale gezondheid en respect voor elkaar, tot criminaliteit en het milieu.

🤖

Kunstmatige intelligentie (AI)

Woorden als ChatGPT, robotica en OpenAI zijn ons niet meer onbekend. Het tempo van de ontwikkelingen met AI is sneller dan ooit tevoren. Samen leren we slimmer te werken en het onderwijs juist te verrijken met de kansen van AI. Hoe kunnen we AI gebruiken in en buiten de klas? En waarom eigenlijk?
 

Leerlijn digitale geletterdheid in combinatie met burgerschap

We zien op veel scholen overlap in lessen als het gaat om digitale geletterdheid, burgerschap, mediawijsheid en meer. Samen zorgen we ervoor dat er één leerlijn is voor deze onderwerpen, ongeacht welke leermiddelen hiervoor gebruikt worden. We zorgen voor structuur en duidelijkheid bij de leerkrachten, want alleen dat zorgt ervoor dat leerkrachten er echt mee aan de slag willen gaan. Neem gerust contact op voor meer informatie over hoe we jullie school hierin kunnen ondersteunen.

leerlijn digitale geletterdheid voor ieder soort onderwijs
Vragen over leerlijn digitale geletterdheid

Veelgestelde vragen

Onze leerlijn is geschikt voor alle doelgroepen. Of het nu gaat om het reguliere onderwijs, speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs vanaf ZML niveau 4; we stellen in overleg een lesplan samen waarin de wensen, behoeften en eisen worden meegenomen.

In de leerlijn komen veel verschillende onderwerpen aan bod, verdeeld over de vier thema’s van Digitale Geletterdheid. Daarbij is het ook mogelijk om losse thema’s af te nemen. Samen bepalen we welke lessen er in het lesplan worden opgenomen. Zo zorgen we ervoor dat de gewenste en benodigde onderwerpen aan bod komen.

Dat kan zeker! Onze lessen kunnen gedurende het gehele schooljaar worden ingezet voor een structurele invulling van het curriculum. Dat kan bijvoorbeeld met één les per week, per twee weken of per maand. Wil je de leerlingen liever intensief aan de slag laten gaan tijdens enkele projectweken? Geen probleem, ook hiervoor maken we een planning op maat.

Voor ieder leerjaar zijn er meerdere leerdoelen die behaald moeten worden en per leerjaar gaat het niveau uiteraard iets omhoog. Wanneer er in groep 1 tot en met 8 lessen Digitale Geletterdheid worden gegeven, kan er aan het einde van groep 8 een vinkje worden gezet achter alle leerdoelen.

Leerlijn digitale geletterdheid aanvragen

    Teamleden van Digiwijzer. Bovenste rij, van links naar rechts: Peter, Jelle. Onderste rij, van links naar rechts: Charona, Roy, Lars

    Meer informatie?

    Neem gerust contact op.