De opkomst van smartphones en andere mobiele apparaten heeft de manier waarop we communiceren en informatie delen drastisch veranderd. Helaas heeft deze technologische revolutie ook een donkere kant: steeds meer jonge kinderen raken verslaafd aan hun telefoon. Ruim de helft vindt dit al van zichzelf.
Deze verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van kinderen. Eerder schreven we dit artikel over de gevolgen en het herkennen van een telefoonverslaving. Maar wat is er zo verslavend? Wat zijn de gevolgen? En zou een mobieltjesverbod werken?
Vooral social media zeer verslavend
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan de telefoonverslaving van jonge kinderen. Een van de belangrijkste oorzaken is de verleiding van social media. Kinderen raken makkelijk verslaafd aan het bekijken van content en likes, shares en reacties op hun eigen posts.
Zo blijkt uit bevindingen van onderzoeksbureau No Ties. In opdracht van de NOS hebben zij 500 kinderen tussen de 9 en 13 ondervraagd over hun telefoongebruik. Meer dan de helft van hen gaf aan in zekere maten verslaafd te zijn aan hun telefoon. Vooral TikTok, Instagram, Snapchat en WhatsApp kwamen als zeer verslavend uit het onderzoek naar voren.
Gevolgen van telefoonverslaving bij jonge kinderen
Een telefoonverslaving kan ernstige gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van kinderen. Het kan leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen, depressie, angst en andere psychische problemen. Bovendien kan het leiden tot lichamelijke problemen zoals nek- en rugklachten en oogproblemen.
Daarnaast kan telefoonverslaving de ontwikkeling van kinderen belemmeren. Kinderen die veel tijd besteden aan hun telefoon hebben minder tijd om te spelen en te hands-on te leren, waardoor hun creativiteit en sociale vaardigheden achteruit kunnen gaan.
Mobieltjesverbod thuis of op school?
Om dit groeiende probleem aan te pakken is het belangrijk om verantwoord gedrag te stimuleren en erover te praten met kinderen. Een totaal verbod thuis of op scholen werkt vaak averechts. Om het probleem tegen te gaan is het belangrijk om kinderen bewust te maken van verantwoord telefoongebruik, hier duidelijke regels over op te stellen en het bespreekbaar te maken. Ouders kunnen hun kinderen bijvoorbeeld uitleggen wat de gevolgen zijn van te veel schermtijd en samen regels opstellen voor het gebruik van telefoons thuis. Op scholen kan daarnaast beleid worden opgesteld over het wel of niet toestaan van telefoons op bepaalde momenten of plekken. Zo kunnen we kinderen leren hoe en waar ze met hun telefoons om kunnen gaan. Gewenst gedrag stimuleren kan dan ook een betere optie zijn dan verkeerd gedrag bestraffen.
Daarnaast is het belangrijk om kinderen alternatieve activiteiten aan te bieden, zoals buitenspelen, sporten, lezen en knutselen. Dit kan de creativiteit en sociale vaardigheden van kinderen stimuleren en ze helpen om een gezonde balans te vinden tussen schermtijd en andere activiteiten.
Ten slotte is het belangrijk om als ouder en leerkracht het goede voorbeeld te geven. Als ouders zelf te veel tijd besteden aan hun telefoon, is de kans groot dat kinderen dit gedrag overnemen. Door als ouder en leerkracht bewust om te gaan met het gebruik van de telefoon, kun je het goede voorbeeld geven en kinderen helpen om gezonde gewoonten te ontwikkelen.
Voorlichting
Telefoonverslaving onder jonge kinderen is een groeiend probleem waar meer bewustzijn bij nodig is. In onze les ‘Telefoongebruik en de gevolgen’ gaan we het gesprek aan en leren we leerlingen over verantwoord telefoongebruik. We maken het onderwerp bespreekbaar en belichten voor- en nadelen. Meer weten? Neem gerust contact op.