Als je met enige regelmaat tijd op TikTok doorbrengt is de kans groot dat je het ondertussen voorbij hebt zien komen. Een bijna te perfect gezicht zonder ook maar enig schoonheidsfoutje, of de half transparante lipomlijning dat zoveel andere filters verraad. De nieuwe Bold Glamour filter van TikTok gaat de wereld over en is vrijwel niet van de realiteit te onderscheiden. Maar moeten we zoβn realistisch filter nu eigenlijk wel willen?
Bold Glamour en AI
Dat het Bold Glamour filter in razend tempo de wereld over gaat is zachtjes uitgedrukt. De hashtag #boldglamour is ondertussen al meer dan 400 miljoen keer bekeken. Het filter is vrijwel niet van echt te onderscheiden.
Wat bold glamour zo anders maakt dan andere filters, is dat het gecreΓ«erd wordt met behulp van kunstmatige intelligentie. De meeste andere filters maken gebruik van een simpele overlap waar je eigen echte gezicht nog goed doorheen schijnt. Bold glamour daarentegen analyseert jouw specifieke gelaatstrekken en past zich volledig op jouw gezicht aan. Hierdoor werkt het een stuk ‘beter’ dan andere filters, die vaak verspringen als je te snel beweegt of zelfs volledig wegvallen. Deze filter lijkt simpelweg een stuk echter te zijn.
Foto filters: van Snapchat naar TikTok
Op Snapchat begon het ooit allemaal met hondenoortjes en een tong die naar buiten schoot als je je mond opendeed. Iedereen kon er met een foto filter ineens anders uitzien. Inmiddels zijn apps als TikTok en Instagram bijna niet meer te openen zonder dat je gebombardeerd wordt met filters. Bij TikTok gaat het zelfs zo ver dat het sommige gebruikers opviel dat er een automatisch beauty filter aan hun videoβs werd toegevoegd. De huid wordt gladder gemaakt, de ogen groter en de lippen voller, tenzij dit handmatig uitgezet wordt.Β
Zorgen bij influencers over Bold Glamour
Het Bold Glamour filter valt zeker niet bij iedereen in de smaak. Veel influencers spreken hun zorgen over het filter uit en het effect dat het kan hebben op (vooral) jonge meiden.
De filter maakt namelijk niet iedereen ook echt mooier. βHet filter ziet er supergoed uit bij mensen met traditioneel zachte, vrouwelijke gelaatstrekkenβ, vertelt gebruiker @liv_inla in reactie op de ondertussen virale video die plastisch chirurg Monica Kieu plaatste. βOnze Westerse schoonheidsidealen dicteren dat scherpere gelaatstrekken aantrekkelijker zijn, maar enkel tot op bepaalde hoogten. Zodra die grens overschreden wordt zien we deze gelaatstrekken als mannelijk en daardoor niet meer aantrekkelijk. Vrouwen die al scherpere gelaatstrekken hebben en het filter gebruiken zien er daarom al snel mannelijk uit.β
Er is natuurlijk helemaal niks mis mee als je wat scherpere gelaatstrekken hebt. Toch kunnen veel (vooral jongere) mensen hier flink onzeker van worden. Gelukkig zien we wel dat veel mensen het filter vooral als iets voor de fun zien. Het lijkt er hiermee op te wijzen dat het bewustzijn van de realiteit van bold glamour en andere vergelijkbare filters hoog ligt bij gebruikers.
Onzekerheid door social media
Filters en onrealistische schoonheidsidealen kunnen een grote impact hebben op het zelfbeeld van jonge mensen. Jongeren worden constant gebombardeerd met ogenschijnlijk perfecte mensen op social media. Dit kan dat er toe leiden dat dit als βnormaalβ gezien gaat worden en kan voor veel onzekerheid en onrealistische schoonheidsidealen zorgen.
In onze voorlichting en lessen besteden we aandacht aan dit ideaalbeeld en de effecten van het bewerken van content. We gaan in gesprek met ouders, kinderen en docenten over de mogelijke redenen, het herkennen en de sociaal culturele context om filters heen.
Dit onderwerp ook bespreekbaar maken in de klas? Neem contact met ons op voor meer informatie.