Niet alle online interactie is leuk. Als social media gebruiker kan je ook te maken krijgen met nare reacties, onaardige berichten, cyberpesten en veel meer. Dit jaar staat de Week van de Mediawijsheid in het teken van online gedrag. Social media is toch veel leuker als we aardig doen tegen elkaar?
Over de Week van de Mediawijsheid
De Week van de Mediawijsheid 2023 duurt van 10 t/m 17 november. Er worden verschillende de activiteiten door heel Nederland georganiseerd voor deze belangrijke week. Van webinars voor ouders tot TikTok workshops voor kinderen! Er wordt speciale aandacht gevraagd voor de mediawijsheid van iedereen. Van kinderen tot ouders en begeleiders.
Het #hierniet initiatief
Elk jaar heeft deze week een bepaald thema. Dit jaar is dat #hierniet. De organisaties die dit initiatief ondertekenen zetten zich in voor een socialere online wereld. Op die manier geven ze samen een belangrijke boodschap af: op social media is er geen ruimte voor online kwetsend gedrag.
Digiwijzer tegen online onacceptabel gedrag
Ook Digiwijzer zegt #hierniet. Wij staan natuurlijk vierkant achter zo’n thema. Wij hebben het initiatief dan ook ondertekent, omdat het onze missie is om heel Nederland Digiwijzer te maken. Daar is online gedrag op social media een groot onderdeel van. Positief gedrag is wenselijk en willen we stimuleren. Maar negatief gedrag, dat accepteren we niet. Niet in het echt en niet online. Daarom zetten wij in onze lessen in op goede voorbeelden, hoe we online met elkaar om willen gaan en hoe we het een stukje leuker en mooier houden. Β
Online gedrag: wat is wel okΓ©?
Naast aandacht voor onacceptabel gedrag, maken we leerlingen, ouders en leerkrachten ook graag bewust van hoe het wΓ©l leuk blijft. Daar worden we immers allemaal blijer van. En het kan zo simpel zijn:
- Heb respect voor anderen! Je hoeft het zeker niet altijd met een ander eens te zijn, maar dan kun je nog steeds wel respectvol met elkaar omgaan.
- Geef eens een mooi compliment! Daar wordt niet alleen de ander, maar jijzelf ook blij van.
- Plaats positieve reacties. Dat is veel gezelliger dan negativiteit.
- Help andere mensen als je kunt!
- Probeer eens te kijken naar het perspectief van iemand anders.
- Denk even een extra keer na voordat je reageert. Hoe bedoel je het en waarom wil je reageren?
- Gebruik emoji’s om de bedoeling van je bericht te verduidelijken. Twijfel je of je zelf een bericht goed interpreteert? Vraag dan gewoon even wat de maker precies bedoelt!
Kom je toch vervelend gedrag tegen? Ga er dan niet in mee, maar maak een screenshot en praat erover met een vertrouwenspersoon.
Lessen over verantwoord online gedrag
Naast de Week van Mediawijsheid, zijn wij de rest van het jaar ook bezig met het online gedrag van vooral leerlingen te verbeteren. Zo geven wij les over cyberpesten, online omgaan met elkaar, verantwoord gedrag, online vriendschappen en nog veel meer. Lees hier over onze expertise Mediawijsheid. Of neem contact met ons op. Dan helpen we jou om dit thema bespreekbaar te maken in de klas, op de vereniging, tijdens een docententraining of ouderavond.