Tegenwoordig kunnen mensen online makkelijk zeggen wat zij willen. Positief of negatief, sociale media leveren veel reacties op. Niet alleen op straat maar ook in de online wereld vindt er discriminatie plaats. Er wordt onderscheid gemaakt tussen LHBTI’ers, mensen van een andere afkomst, vrouwen en ga zo maar door. Dagelijks worden er discriminerende reacties geplaatst. Wat is online discriminatie en wat kunnen we ertegen doen?
Online discriminatie zorgt voor ongelijkheid van mensen en groepen. Het overkomt migranten, vrouwen, mensen met een beperking, een bepaalde geloofsovertuiging, een andere huidskleur of met een andere seksuele voorkeur. Discrimineren gaat makkelijker op sociale media dan in het echte leven.
Een hater kan veilig achter zijn of haar laptop een haatcomment typen, zonder dat iemand weet wie het is. Met zoโn eenvoudige handeling worden er elke dag duizenden mensen beledigd. Het uitsluiten op sociale media heeft veel invloed op het slachtoffer. Discriminatie ervaren zorgt voor een minder goede fysieke gezondheid en vooral een minder goede psychische gezondheid. Kom jij een discriminerende post of reactie tegen? Meld het!
Online discriminatie met Digiwijzer
Digiwijzer zet zich in tegen online discriminatie. Dit doen wij door het onderwerp mee te nemen in de leerlijn digitale geletterdheid. Het is een belangrijk onderwerp voor leerlingen, zodat zij weten wat online discriminatie inhoudt en hoe zij zich online moeten gedragen. Bovendien leren zij wat de gevolgen zijn van discriminatie.
Het herkennen van discriminerend gedrag is ook van belang. Het is goed om heftige onderwerpen zoals deze, zo vroeg mogelijk te behandelen in de les. Laat leerlingen รณรณk kennismaken met het negatieve in de online wereld, zodat de nieuwste generatie het beter kan doen dan ooit!