De Momo challenge gaat weer rond op de social media platformen en dat is slecht nieuws. Jonge kinderen komen de challenge tegen en zien beelden. We vertellen je graag wat deze challenge inhoudt en waarom wij ons zorgen maken.
Wat of wie is Momo?
De Momo Challenge is soort gevaarlijk spel dat in 2018 de ronde op social media deed. Het is een challenge waarbij een angstaanjagend figuur genaamd Momo, kinderen gevaarlijke opdrachten geeft. Dit begint vrij onschuldig maar wordt per opdracht heftiger. Vaak wordt er gedreigd met een gevaarlijke consequentie als een opdracht niet wordt uitgevoerd.
Nu, in 2024, zien wij dat de Momo Challenge weer verschijnt op social media. Er worden verhalen gedeeld en mensen benaderd. Onder sommige jongeren hangt een grote angst voor deze Momo Challenge, merken wij in de klas.
Bestaat Momo?
Hier zegt 113 het volgende over: ‘’Nee, het is geen echt mens. Het is een niet-bestaande vrouw met zwart haar, grote ogen en een brede glimlach. Die gevaarlijke opdrachten geeft en nare, gewelddadige beelden stuurt via de Whatsapp. Momo is een verzinsel.’’ Wie de Momo Challenge of Momo heeft verzonnen, of waar deze naam voor staat, is onbekend. Krijg je toch berichten? Raak dan niet in paniek, het is niet echt en iemand probeert je in de maling te nemen. Meld het aan een volwassenen!
Gevaarlijke challenges online
De Momo challenge komt ons bekend voor. Het lijkt lijk namelijk heel erg op de Blue Whale Challenge. Ook bij deze challenge krijgt (vaak een jong) persoon opdrachten om uit te voeren, 50 om precies te zijn. Dat begint bijvoorbeeld bij het kijken van een bepaalde horrorfilm maar eindigt met de laatste opdracht: de uitdaging om jezelf van het leven te beroven. We hoeven je niet te vertellen dat dit niet oké is.
Ook hier wordt er gedreigd met een consequentie als een opdracht niet wordt uitgevoerd. Dit brengt grote risico’s met zich mee. Weersta de druk maar eens als je alle andere opdrachten al voltooid hebt. Jongeren en kinderen die bovendien geloven in de ‘straf’ en er intrappen, doen dan vaak vanuit een bepaald gevoel van druk mee. Er zijn zelfs al meerdere gevallen bekend van personen die de laatste opdracht hebben uitgevoerd, en dus zelfmoord hebben gepleegd door de Blue Whale challenge. De Momo Challenge eindigt vaak ook zo.
Hulp en voorlichting
Als ouder kan je over dit soort gevaarlijke challenges thuis in gesprek gaan. Door het bespreekbaar te maken voelen kinderen zich gezien en minder alleen áls er iets gebeurt. Daarnaast zullen ze er beter over kunnen nadenken als ze er iets over voorbij zien komen. Bespreek dan ook wat je kunt doen als je dit soort challenges tegenkomt en vooral ook hoe je kunt bepalen of iets leuk of gevaarlijk is.
Ook onze digicoaches bespreken dit in de klas. We vinden het belangrijk om de angst bij de leerlingen weg te nemen en ze de juiste informatie te geven. Daarom bespreken we challenges regelmatig in onze les online challenges of wanneer er een belangrijke aanleiding uit de klas naar voren komt. Daarnaast hebben al onze medewerkers de gratis VraagMaar online training over suïcidepreventie van 113 gevolgd. Op deze manier weten we hoe we moeten handelen als dit onderwerp te spraken komt.
Meer weten over gevaarlijke challenges? Lees hier ons blog over challenges zoals de Blue Whale challenge.
De afbeelding bij deze blog werd gemaakt met behulp van Kunstmatige Intelligentie.