Threads in je feed: wat is het eigenlijk?  

Threads is een nieuwe social media app. Lees hier meer!

Er doet een nieuwe app de ronde: Threads. Ook leerlingen weten het steeds vaker te vinden en maken er gebruik van. Maar wat is het? Wat kan je er precies mee? En hoe werkt het? We leggen het je hier uit.  

Wat is Threads? 

Threads is een nieuwe app in het social media landschap, waarbij je berichten kan delen en mee kan praten in openbare gesprekken. Dit kan gaan om tekstberichten maar denk ook aan GIFjes, foto’s, video’s, linkjes of stellingen met peilingen. Je kan berichten van anderen een like geven, een commentaar achterlaten, reposten en doorsturen. In Nederland zijn zo’n 830.000 gebruikers actief, meldt Tweakers, en is dus wel populair te noemen. De app is ontwikkeld door Meta en is een soort verlengstuk van Instagram. 

Zo werkt Threads  

Als je de app hebt gedownload en opent, kan je er gelijk voor kiezen hoe je Threads wilt gebruiken. Dit houdt in dat je kan kiezen om door te gaan zonder account of dat je gebruik maakt van je bestaande Instagram account. Zonder account kan je alleen verschillende berichten zien. Omdat je geen profiel hebt, krijg je ook geen personaliseerde content en zie je enkel wat algemene berichten van vreemden. Je kan ook geen berichten posten of reageren op de berichten van anderen. Wel kan je specifieke accounts opzoeken.  

Als je ervoor kiest om Threads te gebruiken met je bestaande Instagram account, krijg je naast gepersonaliseerde content, ook de mogelijkheid om je volgers van Instagram mee te nemen. Lekker makkelijk en superhandig natuurlijk, het maakt de drempel om te starten met de app laag. Tot slot kan je kiezen of je een openbaar profiel wilt, of toch liever privé wilt blijven. Goed om te weten: de naam en de profielfoto van jouw Instagram account worden op je account van Threads gebruikt, dit kan je niet wijzigen.  

Threads, Twitter en X  

Het concept van Threads lijkt erg op dat van Twitter, dat tegenwoordig de naam ‘X’ draagt. Toch zijn er zeker een aantal verschillen met Threads. RTL Nieuws noemt onder anderen: 

  • Een bericht op Threads mag maximaal 500 karakters bevatten. Op X is dit 280, of 25.000 wanneer je een abonnement neemt.  
  • Threads heeft geen betaalde advertenties. X laat dit wel toe.  
  • Een bericht op Threads heet een ‘thread’. Een bericht op X heet een ‘post’. 
  • Via Threads kan je geen persoonlijke berichten naar iemand sturen. Op X kan dat wel, je kan daarnaast ook groepen aanmaken.  
  • Threads is gekoppeld aan je Instagramaccount. Voor een X-account heb je alleen een e-mailadres nodig. 

Threads en privacy  

Hoe zit het eigenlijk met je privacy op deze nieuwe app? Je kan er dus zelf voor kiezen (voordat je überhaupt online komt) of je een openbaar profiel wilt of een privé account. En hoewel we daar positief over zijn, is Threads in Europa later verschenen door onze privacywetgeving. In 2022 zijn de regels rondom social media aangescherpt door de Europese Unie. Die wetgeving beperkt de manieren waarop grote techbedrijven data mogen delen, daar moest Meta (het moederbedrijf van Facebook, Instagram en dus ook Threads) zich eerst op voorbereiden. Hierdoor was Threads eerst niet beschikbaar in de EU-landen, en dus ook niet in Nederland. Gezien je de app nu in de Google Play Store en de App Store kan downloaden, lijkt het inmiddels aan de juiste eisen te voldoen.

Bewust omgaan met social media 

Hoewel de app voldoet aan de eisen van de Europese Unie, moeten we ook zelf een beetje oppassen met wat we allemaal online delen. Wat deel je wel of niet? En wie kan dat zien? Het gaat dan onder andere om de manier waarop we met privacy en elkaar omgaan online. Onze Digicoaches bespreken dit onderwerp uitgebreid en benoemen de voordelen en vervelende gevolgen die zich kunnen voordoen.

Lees meer over onze lessen over Mediawijsheid