Computational Thinking, wat?  

Wat is computational thinking precies? Leer denken als een computer!

Computational Thinking, het klinkt eigenlijk veel ingewikkelder dan het is. Vaak krijgen wij de vraag van ouders en docenten wat het precies is. Woorden als ‘moeilijk’ of ‘snap ik niet’ horen we dan ook vaak. Geen probleem, we leggen het je graag uit! 

Wat is Computational Thinking?  

Een veel gemaakt fout is dat Computational Thinking enkel gaat over computers en andere elektronische apparaten. Dit is niet waar. Het is juist een vaardigheid die niet beperkt is tot de computerwetenschappen. Computational Thinking gaat over een bepaalde manier van denken. Probleemoplossing, logisch denken, patroonherkenning en creativiteit bijvoorbeeld. Deze manier van denken is geïnspireerd op de manier waarop computers denken en werken, maar kan door mensen voor van alles worden gebruikt. 

Voorbeelden van Computational Thinking 

  1. Stel je gaat koekjes bakken. Voordat je kan beginnen, deel je deze activiteit op in delen. Zo moet je eerst checken of je alle ingrediënten wel hebt. Daarna komt het bereiden waarna het in de oven moet. Het opdelen van een probleem in kleinere stukken (deeltaken), heet decompenseren. Het is een vorm van probleemoplossend denken. 
  1. Een ander onderdeel van Computational Thinking is patroonherkenning. Stel je hebt een reeks als deze: Koe-Kip-Paard-Koe-Kip-Paard-Koe-Kip. Door het patroon te herkennen, kan je voorspellen dat het volgende woord Paard zal zijn. Het is belangrijk voor de ontwikkeling dat kinderen patronen leren herkennen. Dit helpt met logisch nadenken en redeneren, wat een goede basis is voor complexer denken. Ook kan je toekomstige gebeurtenissen beter inschatten op basis van wat je al hebt meegemaakt of gezien. 
  1. Stel dat je fiets een raar geluid maakt. Eerst bedenk je waardoor het kan komen, bijvoorbeeld een losse ketting. Om ervoor te zorgen dat het geluid stopt, span je de ketting aan. Vervolgens controleer je of het geluid weg is. Je fiets rijdt weer soepel en probleemloos. Het is een proces waarbij je een probleem identificeert, analyseert en de fout in het systeem (zoals de fiets) corrigeert. Dit heet debuggen. Je komt het veel tegen in het dagelijkse leven maar ook in wiskunde, taal, programeren en zelfs in sociale situaties.  

Computational Thinking is dus eigenlijk iets dat we allemaal dagelijks gebruiken. Het is een logische manier van denken die we kunnen gebruiken bij het oplossen van alledaagse problemen. Maar Computational Thinking kan je ook inzetten bij gecompliceerde vraagstukken en moeizame sociale situaties. Des te belangrijker dat leerlingen hier op jonge leeftijd al mee oefenen! 

Lessen in Computational Thinking 

Wij bieden lessen aan om kinderen te begeleiden in Computational Thinking. Omdat probleemoplossend denken geen grenzen kent, doen wij daar ook niet aan. De lessen zijn daarom beschikbaar voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs én het speciaal onderwijs. Lees hier meer!