Tijd om het te hebben over digitale opvoeding! Technologie is een steeds groter onderdeel van ons dagelijks leven en daarom is het beschermen van kinderen online van essentieel belang.
Mogelijkheden en gevaren
Terwijl het internet talloze mogelijkheden biedt voor leren, communiceren en vermaak, brengt het ook gevaren met zich mee. Dit kan variΓ«ren van cyberpesten tot ongepaste inhoud. De verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen veilig en verstandig online kunnen navigeren, ligt bij de ouders en verzorgers. Maar hoe pak je zo een digitale opvoeding aan?
Volg deze tips!
- Praat regelmatig en openlijk met je kinderen over internetgebruik en online veiligheid. Moedig hen aan om vragen te stellen en eventuele problemen te melden.
- Maak gebruik van software en tools voor ouderlijk toezicht. Deze zijn beschikbaar op computers, smartphones en tablets. De software stelt ouders in staat om de online activiteiten van hun kinderen te monitoren en beperkingen in te stellen op basis van leeftijd en inhoud. Lees hier meer.
- Leer kinderen hoe ze veilig gebruik kunnen maken van het internet door ze te leren over privacy. Praat bijvoorbeeld over persoonlijke informatie en dat je deze niet moet delen met vreemden online.
- Help je kinderen bij het instellen van privacy-instellingen op sociale media platforms en andere online diensten om hun persoonlijke informatie te beschermen.Β Veel kinderen zijn zich er namelijk niet van bewust dat dit mogelijk is. Cruciaal om als ouder dit belangrijke onderdeel van de digitale opvoeding op te brengen.
- Leer kinderen over online gevaren zoals cyberpesten, grooming, phishing en sexting. Help hen te begrijpen wat deze termen betekenen en hoe ze zichzelf kunnen beschermen.
- Stel grenzen aan de tijd die kinderen online doorbrengen en moedig hen aan om ook buiten te spelen en andere activiteiten te doen. Dit is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid.
- Zoals in de normale opvoeding: wees als ouder een goed voorbeeld voor je kinderen. In de digitale opvoeding betekent dit zelf verantwoordelijk (en niet te veel) met je telefoon, tablet of laptop om te gaan.
- Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van online veiligheid, zodat je adequaat kunt reageren op nieuwe gevaren.
RisicoβsΒ
Het is aangetoond dat vroeg gebruik van digitale technologie de taalvaardigheid verbetert en de sociale ontwikkeling en creativiteit van kinderen bevordert. Het is echter niet zonder risico’s voor jonge kinderen. Helaas kunnen ze ongepaste inhoud tegenkomen of per ongeluk zeer persoonlijke informatie delen. In de praktijk zien we ook dat veel jonge kinderen die actief zijn op social media als TikTok of Instagram, beginnen te kopiΓ«ren wat oudere kinderen online doen. Dit kan nare gevolgen hebben en daarom is digitale opvoeding van groot belang.
Wij kunnen helpen
Als ouder ben je verantwoordelijk voor de digitale opvoeding van je kind, maar je hoeft het niet alleen te doen! Steeds meer scholen besteden aandacht aan digitale geletterdheid en mediawijsheid. Zo zorgen we er samen voor dat we kinderen de benodigde kennis, bewustzijn en weerbaarheid voor de online wereld meegeven.
Benieuwd naar onze oplossingen voor digitale geletterdheid voor primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs? Klik hier!
Meer lezen?Β
In dit artikel gaan we dieper in op de eerste telefoon van je kind.