Kinderen zijn zich vaak niet bewust van digitale voetafdruk 

Kind met vergrootglas kijkt naar sporen van voetafdruk op de vloer

Wat is een digitale voetafdruk precies? Elke keer als je online een spel speelt of een product bekijkt op een website, laat je een stukje van jezelf achter. Een iets concreter voorbeeld is als je een bericht op Facebook plaatst of een foto op Instagram deelt.  

Digitale voetafdruk  

Eigenlijk laat iedereen die het internet gebruikt een soort spoor achter. Dit wordt ook wel je digitale voetafdruk genoemd. Je digitale voetafdruk omvat alle activiteiten en gegevens die je online achterlaat.  

Het is belangrijk om je van deze digitale voetafdruk bewust te zijn. Dit omdat deze invloed kan hebben op je privacy, maar ook op je reputatie. De digitale keuzes die je vandaag maakt, kunnen gevolgen hebben in de toekomst.  

Geen besef en problemen voor later 

Het komt in de nulmetingen die wij uitvoeren op scholen, vaak naar voren dat kinderen niet begrijpen wat een digitale voetafdruk is en waarom deze belangrijk is. Dat is eigenlijk best zorgwekkend. De jeugd krijgt namelijk steeds jonger een eigen telefoon en komt al op vroege leeftijd in contact met social media. Zo merken wij bijvoorbeeld dat Snapchat, TikTok en YouTube al erg populair zijn op de basisschool.  

Kinderen beseffen zich vaak niet dat wat ze online zeggen en posten, zichtbaar is voor veel meer mensen dan alleen bekende leeftijdsgenoten. Of dat als iets eenmaal online staat, het nooit meer helemaal verwijderd kan worden. Veel leerlingen blijken ook niet op de hoogte te zijn van de mogelijke privacyinstellingen. Daarnaast is het vaak onduidelijk voor kinderen waarom die privacy zo belangrijk is en wat dat precies inhoudt.

Door dit beperkte bewustzijn riskeren ze onbedoeld hun digitale voetafdruk te vergroten en delen ze mogelijk dingen die ze later misschien toch liever privé hadden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan een blote foto of een racistische opmerking. Dit kan in de toekomst van invloed zijn op hoe anderen hen zien. Dat kan weer gevolgen hebben voor hun kansen op bijvoorbeeld een baan, stage of school.  

Daarom is het cruciaal om kinderen al vroeg te leren over hun digitale voetafdruk en hen te helpen begrijpen hoe ze verstandige keuzes kunnen maken over wat ze online delen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren om hun eigen online veiligheid en privacy te beschermen. Meer weten over mediawijsheid?  

Unieke nulmeting  

Wij doen ook nulmetingen en implementatie trajecten. We hebben een traject ontwikkeld waarmee we de implementatie van digitale geletterdheid kunnen uitvoeren binnen het primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs.