Op sociale media delen we dagelijks persoonlijke foto’s en video’s, de waardevolle momenten in ons leven. We vinden het geweldig om onze geliefden te laten zien, herinneringen te delen en in contact te blijven met anderen. We komen dan ook vele ouders en scholen online tegen die trots de beelden van kinderen online delen. Maar wat betekent dit voor onze privacy online en welke stappen moeten we ondernemen?
Waarom is online privacy belangrijk?
Het delen van foto’s en video’s kan inbreuk maken op de privacy van anderen, zelfs als we dat niet zo bedoelen. Soms zetten we foto’s van vrienden en familie online die zijn genomen tijdens speciale momenten, zoals feestjes of uitstapjes, zonder toestemming te vragen. Hoewel we denken dat het onschuldig is, kan het ongemakkelijk of zelfs schadelijk zijn voor de mensen op de foto’s. Dit is iets waar velen van ons ons niet altijd van bewust zijn.
Online foto’s en video’s: de risico’s met AI
De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan snel. In no-time kun je een bestaand beeld bewerken tot iets totaal anders. Zo kun je dingen toevoegen, verwijderen en vervormen. Eigenlijk raak je de controle kwijt over beeldmateriaal dat je online deelt. Met een openbaar account kunnen andere (onbekende) mensen jouw content zien Γ©n er iets mee doen. Daar heb je zelf weinig zicht op. Er hoeft maar één iemand een verkeerde intentie te hebben… Denk aan het bewerken van een foto tot een naaktfoto, zoals je in dit artikel kunt lezen.
Met de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie is het nog belangrijker om bewust na te denken over wat je online plaatst en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Wat deel je en wie kunnen dat allemaal zien? Daar mogen we best eens wat kritischer in zijn.
Risico’s van online foto’s delen
Het internet vergeet nooit; eenmaal gedeelde foto’s of video’s blijven voor altijd online bestaan. Wat nu onschuldig lijkt, kan later leiden tot spijt. Bovendien kan de controle over je materiaal veranderen zodra je het online plaatst. Het kan zelfs eigendom worden van het platform waarop je het deelt. Dit betekent dat je minder zeggenschap hebt over wie de foto’s ziet, deelt of zelfs misbruikt.
Toestemming is de sleutel
De wet beschouwt foto’s en video’s als persoonsgegevens. Daarom is het cruciaal om toestemming te vragen voordat je beelden maakt en deelt. Dit geldt voor alle soorten visueel materiaal, inclusief memes en stickers. Voordat je op de knop drukt, vraag jezelf af of je toestemming hebt gekregen van de mensen die je wilt vastleggen. Je moet vragen of je een foto mag maken Γ©n wat je daarmee gaat doen. Dat geldt voor scholen die dat elk jaar aan ouders moeten vragen, maar theoretisch gezien ook voor ouders.
Online privacy van kinderen
Veel ouders delen foto’s van hun kroost online, maar we moeten ons bewust zijn van de privacy van kinderen. Ze kunnen nog geen bewuste eigen keuzes maken over het delen van hun foto’s. Bovendien kunnen deze foto’s later problemen veroorzaken. Zo kunnen kinderen zich ongemakkelijk voelen bij een beeld, maar beelden kunnen ook op een verkeerde manier gebruikt worden door anderen. Hoe zou je het zelf vinden om een foto tegen te komen waar je helemaal niet blij mee bent online?
Laten we eerlijk zijn: voor wie plaatsen we zo’n foto eigenlijk online? We kunnen je vast verklappen dat dat niet is voor het kind… Het is van belang om ook op deze manier de privacy van kinderen te beschermen, en hun toestemming te vragen voordat je hun foto’s online deelt.
Het belang van online privacy
Als volwassenen moeten we ons bewust zijn van de privacyrisico’s die gepaard gaan met het delen van foto’s en video’s online. Al helemaal als er kinderen op staan! Overweeg welke informatie je deelt en met wie. Controleer je privacy-instellingen en zorg ervoor dat alleen mensen die je vertrouwt toegang hebben tot je visueel materiaal. Door verantwoordelijk te handelen en je bewust te zijn van de gevolgen van online delen, kunnen we de privacy van onszelf en anderen beschermen.
Dit onderwerp behandelen we ook in onze lessen. Zo maken we leerlingen, docenten en ouders bewust van de privacykwesties die online spelen. Daarbij vinden we het belangrijk om de risico’s uit te leggen als je niet goed voor je eigen privacy (maar ook die van je kind of leerlingen) zorgt.
Meer weten? Neem gerust contact met ons team op!