Hoe houd je online beeldmateriaal veilig?
Online veiligheid is een topprioriteit voor ouders in deze digitale tijdperk. We begrijpen dat je je zorgen maakt over wat je kinderen tegenkomen terwijl ze online zijn, en terecht. Een recente ontwikkeling die onze aandacht vereist, is het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om nepbeelden en -video’s te genereren, bekend als ‘deepfakes’. En die gaan ver. Zo zijn er inmiddels niet bestaande naaktbeelden gegenereerd. We willen je graag informeren over deze kwestie en enkele stappen delen die je kunt nemen om je kinderen te beschermen.
Wat zijn deepfakes en waarom zijn ze zorgwekkend?
Deepfakes zijn door AI gegenereerde media, zoals video’s en afbeeldingen, die eruitzien en klinken als echte beelden maar volledig nep zijn. Deze technologie kan worden misbruikt om valse informatie te verspreiden of om de identiteit van een persoon online te compromitteren. Denk aan vervalste video’s waarin mensen dingen zeggen die ze nooit hebben gezegd, of zelfs vervalste naaktfoto’s van minderjarigen.
AI-gegenereerde naaktfoto’s in het nieuws
Recentelijk is er in het nieuws veel aandacht besteed aan een verontrustende ontwikkeling: kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om nepnaaktfoto’s te maken en te verspreiden. Zo meldde de NOS een schokkend voorbeeld van deze praktijk. In het Spaanse dorp Almendralejo werden verschillende minderjarige meisjes het slachtoffer van verspreidde naaktfoto’s met hun eigen gezicht. Via social media werden foto’s van de meisjes gehaald, welke vervolgens werden bewerkt met behulp van AI. De foto’s bestaan in werkelijkheid niet, maar worden wel over het internet verspreid.
Hoe kun je je kinderen beschermen tegen deepfakes en online gevaren?
- Open communicatie: Het belangrijkste is om open en eerlijke gesprekken te voeren met je kinderen over online gevaren. Leer ze om kritisch te denken over de inhoud die ze tegenkomen en moedig hen aan om eventuele zorgen met jou te delen.
- Privacy-instellingen: Help je kinderen bij het begrijpen en instellen van privacy-instellingen op hun sociale media-accounts. Scherm profielen, foto’s en video’s af, dan kunnen kwaadwillenden er niet bij. Wijs hen erop dat ze persoonlijke informatie niet zomaar moeten delen.
- Online vrienden: Leer je kinderen om voorzichtig te zijn met wie ze online communiceren. Ze moeten weten dat mensen zich online anders kunnen voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.
- Meld verdachte inhoud: Moedig je kinderen aan om verdachte inhoud of gedrag online te melden, zowel aan jou als aan de beheerders van de betreffende platforms. Dit kan onder de noemer ‘melden’ of ‘rapporteren’.
- Deel geen foto’s van je kinderen online: Overweeg om geen foto’s van je kinderen op openbare sociale media te delen. Dit beschermt hun online identiteit.
Blijf op de hoogte van online gevaren
In onze lessen in de klas, tijdens docententrainingen en ouderavonden kaarten we de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en online veiligheid altijd aan. Samen met Voorlichting op scholen zetten we ons in om deze gebeurtenissen en het thema online veiligheid bespreekbaar te maken en bewustzijn te vergroten. Onze sprekers delen actuele voorbeelden en geven praktisch advies over hoe je je kunt beschermen tegen online bedreigingen, waaronder deepfakes.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig en verstandig kunnen navigeren in de digitale wereld. Ook een les, training of ouderavond op jouw school? Neem dan contact op.