Tijdelijke oplossing van Digiwijzer voor lerarentekort op scholen blijkt succes 

Tijdelijke oplossing lerarentekort van Digiwijzer is een succes

De meeste mensen zullen het wel mee hebben gekregen; er zijn te weinig leraren in Nederland. En dat levert problemen op. Lessen vallen noodgedwongen weg, de kwaliteit van het onderwijs is soms minder en kinderen worden naar huis gestuurd door het tekort. Bij Digiwijzer horen we dit soort verhalen vaak van scholen. Daarom zet Digiwijzer zich in om te helpen. Kinderen kunnen veel leren in deze lege uren of dagen. Speelt het lerarentekort ook bij jou op school? Bekijk dan hoe het team van Digiwijzer kan helpen met een tijdelijke oplossing!

Het lerarentekort in Nederland  

Het begint al haast normaal te worden, het lerarentekort. Hoe kan het eigenlijk dat er zo weinig leraren zijn? Dat heeft te maken met een combinatie van factoren, wij noemen de belangrijkste twee. Allereerst is er een lage instroom van nieuwe leraren. Dat komt omdat minder jongvolwassenen de lerarenopleiding gaan doen. Nederland is druk bezig met het aantrekkelijker maken van de lerarenopleiding. Helaas stijgen de aanmeldingen traag.

Verder is er in het onderwijs een hoge werkdruk, mede door het lerarentekort. Hierdoor is er meer verzuim dan normaal, veel docenten komen thuis te zitten met een burn-out. Er komen dus geen nieuwe leraren bij en degene die we hebben verzuipen in het werk of vallen uit. Is er een oplossing om dit tekort op te vangen? 

Medialessen van vakleerkrachten en Digicoaches 

Het idee om digicoaches lessen in mediawijsheid te laten geven, blijkt een waardevolle oplossing voor het lerarentekort. De lege lesuren, zelfs hele dagdelen, worden opgevuld. Het fijne daaraan is dat de leerlingen toch onderwijs krijgen en ook écht iets relevants leren. Een vakleerkracht of Digicoach geeft de les of lessen, met de juiste kennis in huis dus. Een belangrijke notie hierbij is dat we een tijdelijke oplossing kunnen bieden. We kunnen het lerarentekort helaas niet oplossen, maar we zetten ons natuurlijk wel in om scholen te helpen!

Lerarentekort tijdelijk oplossen met Digiwijzer 

Wij geven lessen voor het primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Mediawijsheid. Hierin komt social media aan bod, maar we snijden ook onderwerpen als fraude en privacy aan. Daarnaast bieden we lessen met thema’s als Digitale Informatievaardigheden en Praktische ICT-vaardigheden. Het is handig in dit digitale tijdperk dat kinderen leren hoe ze met een computer om moeten gaan. Zaken als betrouwbaarheid, bronnen en nepnieuws worden besproken. Ook programma’s als Powerpoint en Word worden uitgelegd.

Digiwijzer weet scholen te helpen met het lerarentekort. Ook de Rijksoverheid adviseert het onderwijs anders te regelen door de inzet van vakleerkrachten. Meer weten over hoe wij kunnen helpen bij een tijdelijke oplossing? Klik hier en ontdek de mogelijkheden!