Wel of geen mobieltje in de klas? Hoewel sommige leraren en scholen het misschien al verboden, was er nog geen officiële regel voor in het basisonderwijs. Tot nu! Wat is de regel precies en wanneer gaat deze in?
Het verbod: wat is de regel?
In het primair onderwijs en het (voortgezet) speciaal (basis)onderwijs worden mobiele telefoons verboden in de klas. Ook tablets en smartwatches mogen dan niet meer in het lokaal worden meegenomen. Dat heeft de demissionaire onderwijsminister Mariëlle Paul (VVD) afgesproken met meerdere onderwijsorganisaties. Lees hier meer.
Er waren in 2023 al regels gemaakt over telefoons in de klas voor de middelbare scholen. Daar mogen leerlingen hun mobiel vanaf begin 2024 niet meer meenemen naar de klas. Op basisscholen en het speciaal onderwijs gaat de nieuwe afspraak in als het nieuwe schooljaar begint.
Uitzonderingen: toch wél een mobieltje in de klas
Een regel is geen regel als er niet een uitzondering is. Zo mogen er wel mobieltjes in de klas zodra het noodzakelijk is voor de inhoud van de les. Ook als leerlingen ervan afhankelijk zijn, bijvoorbeeld om medische redenen of vanwege een beperking, mogen ze hun telefoon blijven gebruiken.
Voor scholen binnen het speciaal onderwijs is het belangrijk dat er duidelijke afspraken met medewerkers, ouders en leerlingen worden gemaakt. Het is mogelijk dat de telefoons daar vaker in de klas nodig zijn.
En wat nu?
Het is de komende tijd aan alle scholen om met leraren, leerlingen en hun ouders te bespreken hoe het weren van mobieltjes in de klas er precies uit gaat zien. Wij adviseren scholen om voor elke klas dezelfde regels te laten gelden. Als alle leraren hetzelfde verkondigen aan leerlingen, zijn de regels het helderst en krijg je geen welles-nietes discussies onderling. Neem de nieuwe regels bijvoorbeeld mee in het social media protocol op school. Wij kunnen helpen met het creëren van zo een protocol, lees daar hier meer over.
De afspraken over mobieltjes op de basisschool gaan dus in het nieuwe schooljaar (2024-2025) officieel in. De overheid geeft aan later te kijken of de afspraken het gewenste effect hebben of dat er mogelijk een wettelijk verbod nodig is om mobieltjes in de klas te weren.
Lees hier onze blog over schermtijd bij kinderen.