Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds slimmer en speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. AI kan teksten schrijven, spraak herkennen en zelfs mensen helpen bij hun werk. Ook op scholen wordt AI steeds vaker gebruikt. Maar is dat wel een goed idee? En wat zijn de regels hierover?
De voordelen van AI in het onderwijs
AI kan het onderwijs op verschillende manieren helpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van lessen op maat maken? AI kan lessen aanpassen of zelfs creΓ«ren met de juiste tools. Dit kan helpen bij de werkdruk van leerkrachten. Maar kunstmatige intelligentie kan bijvoorbeeld ook huiswerk nakijken en voor andere werkzaamheden worden ingezet. Er zijn ook speciale programmaβs met AI die kinderen helpen leren op een manier die bij hen past. Bij kunstmatige intelligentie wordt er vaak gedacht aan slechte dingen, maar het biedt ook verschillende voordelen op de werkvloer.Β
AI en de banen in de toekomst
AI verandert niet alleen het onderwijs, maar ook de manier waarop we in de toekomst zullen gaan werken. Kinderen gaan nieuwe vaardigheden nodig hebben om later een goed te kunnen functioneren binnen verschillende werkvelden. Werken met computers en programmeren wordt daarom steeds belangrijker. Kunstmatige intelligentie kan veel taken overnemen, maar origineel en logisch denken blijft iets wat mensen beter kunnen. Daarom moeten we leren omgaan met de technologie, in plaats van er volledig op te vertrouwen. Het is belangrijk dat kinderen daarom niet alleen digitale vaardigheden ontwikkelen, maar ook kritisch leren nadenken.
Nieuwe Europese regels voor AI
Omdat AI steeds meer invloed heeft, zijn er nieuwe Europese regels gekomen. Sinds 2 februari 2025 zijn bepaalde AI-toepassingen verboden in het onderwijs. Zo mag er geen AI worden ingezet die emoties van kinderen herkent op school. Bijvoorbeeld cameraβs die gezichten scannen om te zien of een kind goed oplet in de les (ja, dit bestaat, al zal het nog niet zoveel van toepassing zijn op Nederlandse scholen). Het analyseren van gezichtsuitdrukkingen van leerlingen mag dus niet meer, omdat het privacy schendt en kinderen onder druk zet.
Daarnaast is misleidende AI, die gedrag probeert te beΓ―nvloeden, ook verboden. Kunstmatige intelligentie mag niet op een oneerlijke manier sturen hoe kinderen denken of zich gedragen. Neem als voorbeeld een educatieve app die gebruik maakt van AI om leerlingen zo lang mogelijk online te houden door steeds nieuwe uitdagingen aan te bieden. Dit mag niet meer, omdat het gedrag op een onbewuste en negatieve manier kan sturen.
Met deze nieuwe regels wil de overheid zorgen dat kunstmatige intelligentie op een veilige en eerlijke manier wordt gebruikt in het onderwijs. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.
Blijft de leraar dan nog wel belangrijk?
Zeker weten! Een AI-systeem kan helpen bij taken zoals nakijken of uitleggen, maar een Γ©chte leraar blijft onmisbaar. Leraren geven persoonlijke aandacht, helpen bij moeilijke situaties en zorgen ervoor dat kinderen gemotiveerd blijven. Kunstmatige intelligentie in het onderwijs biedt veel kansen, maar het is belangrijk om goed na te denken over hoe we het gebruiken. Technologie moet een hulpmiddel zijn, geen vervanging van de menselijke kant van leren.