Waarom belangst bij jeugd toeneemt

Tiener met telefoon aan oor kijkt onzeker omhoog tijdens telefoongesprek

Een onverwacht telefoontje, een schoolopdracht of een bijbaan waarbij je moet bellen… Voor veel jongeren is dat een flinke drempel. Belangst bij jeugd(de angst om te bellen) komt steeds vaker voor. Maar waar komt die angst vandaan? En wat kunnen we eraan doen?

Appen is de norm, bellen voelt ongemakkelijk

In een wereld waarin je alles met een appje kunt oplossen, lijkt bellen voor jongeren een overbodige vaardigheid. Veel jongeren groeien op met WhatsApp als eerste communicatiemiddel. En dus raken ze gewend aan de voordelen: even nadenken over je antwoord, emoji’s gebruiken om je gevoel uit te drukken, reageren wanneer het uitkomt en controle houden over het gesprek.

Volgens de 19-jarige Julia, geΓ―nterviewd in De Gelderlander, is dat precies waarom bellen zo spannend voelt: β€œJe moet meteen reageren. Je kunt niet even pauzeren of je woorden herzien.” Die directe respons maakt bellen ongemakkelijk. Er is geen tijd om te overleggen met een vriend, geen ruimte voor backspace, en juist is het punt voor jeugd met belangst.

Wat zijn de gevolgen van belangst bij jeugd?

Belangst is meer dan alleen een onprettig gevoel, het kan serieus mis gaan. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afspraken met een huisarts, psycholoog of werkgever. Belangst bij jeugd kan leiden tot vermijding, uitstelgedrag en zelfs stressklachten. In sommige gevallen is er sprake van een sociale angststoornis. Maar vaker gaat het om een vaardigheid die simpelweg niet geoefend is.

Wat kun je als ouder of school doen?

Herken je belangst bij een leerling of je eigen kind? Dan is het belangrijk om te normaliseren Γ©n oefenen:

  • Laat jongeren wennen aan directe communicatie. Laat ze bijvoorbeeld eens bellen om een reservering bij een restaurant te maken.
  • Bied op school ook ruimte om te oefenen. Rollenspellen tijdens mentorlessen of trainingen helpen hierbij.
  • Geef uitleg over hoe een telefoongesprek verloopt. Jongeren weten soms letterlijk niet wat ze moeten zeggen. Het blijkt een groot ding jeugd met belangst.

Oefening baart kunstΒ 

De angst om te bellen komt voort uit het gebrek aan ervaring, maar ook uit het veranderde digitale landschap. Jongeren hoeven vaak niet meer te bellen, dus leren ze het ook niet. En dan wordt het iets groots. Door te oefenen in een veilige omgeving kan belangst afnemen.

Wil je meer weten over hoe wij jongeren helpen met hun digitale vaardigheden? Bekijk dan onze blogs of ontdek ons aanbod.