Een bericht ‘verkeerd lezen’, dat gebeurt al snel. Je vat een bericht totaal anders op dan de intentie van de zender was. En dat leidt tot veel miscommunicatie. Niet alleen kinderen vinden dat lastig, ook volwassenen slaan regelmatig de plank mis. Dat is natuurlijk niet altijd erg, maar vaak is het simpel te voorkomen. Of toch niet? Wat zeggen emoji’s nou eigenlijk?
Het interpreteren van online berichten
Mensen kunnen geschreven tekst op verschillende manieren interpreteren. En dat is een uitdaging omdat de non-verbale communicatie vaak ontbreekt. Denk hierbij aan: lichaamstaal, intonatie en gezichtsuitdrukkingen. En juist deze dingen spelen een belangrijke rol bij het begrijpen van de intentie en emotie achter een boodschap.
Een andere factor die misverstanden kan veroorzaken, is het gebrek aan directe feedback en verduidelijking. In een face-to-face gesprek kunnen we onmiddellijk vragen stellen, verduidelijking vragen of onze boodschap aanpassen op basis van de reacties van een persoon. Online reageren we daarentegen vaak veel te snel of allemaal tegelijk. Hierdoor zijn we nog meer toegewezen op onze eigen subjectiviteit en interpretatie, zonder te weten wat iemand nou echt bedoelt.
Het belang van emoji’s
In de digitale wereld zijn emoji’s een handig hulpmiddel om een betekenis duidelijk te maken. Deze kleine symbolen benadrukken een bepaalde emotie bij een bericht. Of we nu chatten, een statusupdate plaatsen of een reactie geven op sociale media, emoji’s helpen ons om gevoelens en intenties over te brengen op een snelle en visuele manier. Ze kunnen de bedoeling dat benadrukken of verduidelijken.
Dubbelzinnige emoji’s
Sommige emoji’s hebben een universele betekenis, zoals de lachende gezichtsuitdrukking die vreugde of geluk benadrukt. Maar er zijn ook veel emoji’s waarbij de interpretatie ervan lastiger is. Zo kunnen mensen de bedoeling verkeerd opvatten. Maar er zijn ook emoji’s waarvan de oorspronkelijke bedoeling anders is dan hoe mensen ze daadwerkelijk interpreteren en gebruiken. Zo waren de biddende handen door de makers ooit bedacht als high five. Om misverstanden te voorkomen is er nu dan ook een andere emoji voor de high five gemaakt.
Daarnaast gebruiken mensen emoji’s in een bepaalde context. Dezelfde emoji kan dan verschillende betekenissen hebben afhankelijk van de situatie of de persoon met wie we communiceren. Zo kan een knipoog-emoji meerdere betekenissen hebben. Bijvoorbeeld: een speelse, flirtende intentie tussen goede vrienden, maar kan ook een sarcastische of ironische intentie. Daarnaast kunnen mensen een emoji anders begrijpen door van persoonlijke ervaringen, voorkeuren en emotionele toestand. Het is daarom belangrijk om te benadrukken dat emoji’s niet altijd een exacte weergave zijn van de bedoeling van de zender.
Culturele verschillen in het gebruik van emoji’s
Niet alle mensen gebruiken emoji’s op dezelfde manier. Verschillende culturen gebruiken een andere betekenis voor bepaalde emoji’s. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de culturele context bij het gebruik en interpreteren van emoji’s. Een paar voorbeelden van deze culturele verschillen:
- De duim omhoog (π). In westerse culturen wordt deze emoji over het algemeen beschouwd als een teken van goedkeuring of instemming. In sommige delen van het Midden-Oosten wordt het daarentegen beschouwd als een obsceen gebaar.
- De aubergine (π) en de perzik (π). Hoewel deze emoji’s op het eerste gezicht onschuldig lijken, worden ze in sommige culturen geassocieerd met seksualiteit. Ze worden soms gebruikt om expliciete betekenissen over te brengen.
- De lachende gezichten, zoals (π) en (π). Lachende emoji’s kunnen verschillende betekenissen hebben afhankelijk van de cultuur. In Nederland gebruiken we deze vaak om te benadrukken dat iets heel grappig of leuk is. In sommige Aziatische culturen kunnen ze daarentegen worden gebruikt om verlegenheid of ongemak uit te drukken, in plaats van puur geluk.
- Handgebaren, zoals (π) en (βοΈ). Emoji’s die handgebaren weergeven, kunnen ook variΓ«rende betekenissen hebben in verschillende culturen. Bijvoorbeeld, het “ok-teken” (π) wordt in veel westerse landen gezien als een teken van goedkeuring, terwijl het in sommige andere culturen als beledigend kan worden opgevat.
Wat zeggen emoji’s?
Emoji’s zijn een interessante manier zijn om emoties en expressies over te brengen in online communicatie. Ze kunnen helpen om de betekenis en context van een bericht te versterken. Maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de subjectiviteit en culturele context van emoji’s. Om misverstanden beter te voorkomen, moeten we ons bewuster zijn van de verschillende betekenissen van emoji’s.
In onze lessen mediawijsheid besteden we ook aandacht aan het gebruik van emoji’s. Meer weten? Dat vind je hier.