Online fraude blijft een groot probleem in Nederland, met steeds slimmere technieken die nietsvermoedende consumenten weten te misleiden. Om de bewustwording rondom dit probleem te vergroten, is de politie een unieke actie gestart: een nepwebshop. En met kerst om de hoek, trappen veel mensen in de val.
De nep webshop van de politie
De politie heeft een nepwebshop gelanceerd om consumenten te laten zien hoe online oplichters te werk gaan. Op het eerste gezicht lijkt ‘pakjedealsnu.nl’ een reguliere winkel, met aantrekkelijke kortingen en ogenschijnlijk betrouwbare informatie. Er zijn zelfs klantbeoordelingen op de site te vinden van Trustpilot en pagina’s met algemenen informatie en bedrijfsgegevens.
Bezoekers die een bestelling willen plaatsen, worden echter doorverwezen naar een pagina die uitlegt dat ze een nepwinkel hebben bezocht. Hier wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om waakzaam te zijn bij online aankopen.
Zo herken je een nep webshop
De politie geeft de volgende tips:
- Onrealistisch lage prijzen zijn al een waarschuwing. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.
- Controleer de bedrijfsgegevens, zoals een KvK-nummer. Dit kan via de Kamer van Koophandel om te checken of het bedrijf echt bestaat.
- Vertrouw niet zomaar de reviews op de webshop zelf, maar zoek onafhankelijke beoordelingen op platforms zoals Trustpilot.
- Verifieer keurmerken di vaak onderaan de pagina worden benoemd. Dit via de officiële keurmerkwebsite.
- Let ook op de URL: fraudeurs maken vaak kleine aanpassingen, zoals spelfouten.
Interessante cijfers
De impact van deze actie is groot. Sinds de lancering heeft de nep webshop al ruim 12.000 bezoekers getrokken. Opvallend is dat ongeveer 90 procent van deze bezoekers via sociale media (Facebook en Instagram) op de website terechtkomt. Dit benadrukt de rol van social media bij het verspreiden van advertenties voor fraude praktijken.
Meer over dit bijzondere project kun je lezen op de officiële pagina van de politie.
Digitale geletterdheid
Bewustwordingscampagnes, zoals deze van de politie, kunnen helpen om online bewustwording te vergroten en het risico op online fraude daarmee te verminderen.
Een belangrijk aspect in de strijd tegen online fraude is het verhogen van digitale geletterdheid. Veel mensen, met name jongeren, hebben onvoldoende kennis over hoe ze online veilig kunnen navigeren online. Dat blijkt uit recent onderzoek. Door op school al te beginnen met les over mediawijsheid, beperken we de kans dat ze in de val lopen van oplichters.