Schermtijd onder jonge kinderen: een ernstige toename 

Een jong kind met telefoon in hand

Ons team komt op basisscholen door heel Nederland. Wij horen verhalen van de leerlingen over wat ze zien op social media, wat ze meemaken in games en hoeveel tijd ze besteden in die wereld. Sommige kinderen zijn trots om te melden dat ze tot wel 6 uur schermtijd per dag halen. Dat is bijna een volle werkdag, en dat naast hun tijd op school of sportclub.  

Smartphones en tablets  

In dit bericht van NOS wordt verwezen naar een onderzoek van Netwerk Mediawijsheid en Hogeschool Windesheim. Hieruit blijkt dat de schermtijd van kinderen tot zes jaar in Nederland, de afgelopen tien jaar bijna is verdubbeld. Experts verwachten dat die stijging alleen maar zal toenemen. Het feit dat steeds meer kinderen een eigen smartphone hebben op jonge leeftijd en dat veel huishoudens een tablet voor de kinderen hebben, spelen hierin een grote rol.  

Veel uren achter een scherm dus. Maar waarom moeten we ons daar zorgen over maken?  

Gezondheid 

Constant naar een scherm kijken is niet goed voor je ogen. Het blauwe licht dat van de meeste schermen komt, verstoort het dag- en nachtritme. Dit kan slaapproblemen veroorzaken, wat weer kan lijden tot problemen in de ontwikkeling van een kind. Daarnaast is het slecht voor de ogen om steeds (vooral dichtbij) naar een scherm te kijken. Dit kan zorgen voor permanente schade. Lees daar hier meer over.

In dit stuk van het WKOF wordt zelfs gemeld dat wetenschappelijk onderzoek sterk bewijst dat schermtijd kan leiden tot gewichtstoename, overgewicht en obesitas bij kinderen én volwassen.  

De rol van ouders: opvoeding en voorbeeld  

Ouders kunnen een groot verschil maken in de schermtijd van een kind door duidelijke regels en afspraken. Is er limiet waar je kind rekening mee moet houden? Gaat de telefoon mee met naar bed gaan? Maar ook: geef je je kind de tablet/telefoon als het moeilijk wordt? Of wanneer je behoefte hebt aan rust, zoals tijdens het koken en schoonmaken? Allemaal keuzes in de opvoeding waarmee de schermtijd van een kind kan worden beïnvloed.  

Daarnaast nemen kinderen onbewust veel over vanuit het gedrag van hun ouders. Hoe je als ouder omgaat met je telefoon, de televisie, gameconsole of laptop, zien kinderen als de norm. Wil je dat je kind niet met zijn/haar telefoon aan tafel zit? Doe dit dan zelf ook niet. Geef als ouder het goede voorbeeld.  

Meer lezen over dit onderwerp?  

Lees hier meer over de eerste telefoon van een kind.