Online oplichting via Roblox en Fortnite 

Iemand die een online game speelt

Online oplichting in de vorm van phishing en hacken. Hoewel dit vroeger veel gebeurde via de mail of sms’jes, gebeurt dit tegenwoordig steeds vaker via populaire games. Op deze manier moeten niet alleen volwassenen goed opletten: ook kinderen en jongeren zijn nu het doelwit. Maar hoe ziet deze vorm van phishing er dan uit? En hoe kunnen we de jeugd hiertegen beschermen?  

Het scammen van kinderen  

Hoe onschuldig het ook lijkt, gamen brengt best wat risico’s met zich mee. Naast grooming, verslaving en ongepaste beelden voor minderjarigen, speelt online oplichting ook een grote rol. Het scammen via games wordt steeds populairder, maar waarom?  

In dit digitale tijdperk wordt gamen voor de jeugd steeds normaler. Veel meer jongeren en kinderen zijn actief bezig met het spelen van online games dan een paar jaar terug. Deze doelgroep is een stuk vatbaarder voor online oplichting dan volwassen die vaak bekend zijn met de signalen van phishing en scams.  

Online oplichting via nepadvertenties en verdachte linkjes  

Kinderen zijn relatief makkelijk te verleiden. Ze vragen zich, in tegenstelling tot volwassenen, minder snel af of iets te vertrouwen is. Als ze iets lezen dat ze graag willen geloven, geven ze het vaak al een kans.  

‘Klik hier voor gratis items!’ Maar het is een val: door op verdachte linkjes te klikken, kan er malware (bijvoorbeeld een virus of spyware) op je apparaat worden geïnstalleerd. Wordt er gevraagd om in te loggen en vult iemand zijn/haar gegevens in? Dan hebben hackers alles wat ze nodig hebben om nog meer schade aan te richten buiten de game, bijvoorbeeld op social media of via de mail. Hetzelfde gebeurt via nepadvertenties. Dit kunnen bijvoorbeeld spamlinkjes op YouTube zijn of pop-ups met verleidelijke beloftes. Vaak ziet het er allemaal erg aantrekkelijk uit. 

En er is meer. In sommige gevallen gaat online oplichting nog een stap verder. Er wordt misbruik gemaakt van bekende (en betrouwbaar uitziende) websites. Oplichters plaatsen dubieuze pdf-bestanden op deze sites die gratis Fortnite-skins of Roblox-geld (Robux) beloven. Deze beloning komt echter nooit aan en het slachtoffer wordt opgelicht.  

Experts aan het woord

In dit stuk vertelt communicatiemanager Jake Jones van Epic Games (Fortnite) het volgende: “Spelers hebben nooit in-game V-Bucks kunnen verkopen, schenken of ruilen aan een andere speler of virtuele items aan elkaar kunnen verkopen. James Kay, een woordvoerder van Roblox, meent dat diensten van derden om “Robux te kopen, verkopen, verhandelen of weg te geven” zelfs verboden is en dat mensen “aanbiedingen” op websites die gratis in-game valuta of andere items beloven, moeten vermijden. Oftewel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.”  

Les over gamen

Veel kinderen zijn zich niet bewust van online scam. Soms lezen ze de loze beloftes niet eens, maar klikken ze ergens op omdat het er leuk uitziet. Het is belangrijk dat de jeugd leert over online oplichting en dat ze snappen hoe ze zich ertegen kunnen weren. Bewustwording en kennis speelt hierbij een grote rol.

Onze digicoaches zijn op de hoogte van wat kinderen bezighoudt in de online wereld. Naast verantwoord gamen, bieden we ook lessen over zaken rondom social media, privacy en nepnieuws. Lees hier alles over onze expertise Mediawijsheid.