Verspreiden van naaktbeelden tegengaan met nieuwe app

Take it down: om de naaktbeelden van minderjarigen online te kunnen verwijderen

Take it down helpt bij sexting

Stel, er gaat een naaktfoto, naaktvideo of expliciet beeld van jou rond op het internet. Daar heb je zelf geen toestemming voor gegeven. Dat is niet alleen een inbreuk op je privacy, maar kan ook grote psychische gevolgen hebben. Je staat erbij en kijkt ernaar… Maar nu lijkt er een nieuw hulpmiddel te zijn voor minderjarigen. De tool is bedoeld voor tieners om de verspreiding van hun naaktbeelden online te stoppen. Naaktbeelden van minderjarigen kunnen worden aangemerkt en worden vervolgens verwijdert op verschillende platformen. Deze nieuwe tool heet: Take It Down.

Nieuw hulpmiddel: take It Down

Take It Down is een nieuw hulpmiddel om een verspreidde foto van het internet af te halen. Je kunt een foto aanmerken die vervolgens op andere platformen wordt herkent en verwijderd. Daarmee kun je enige controle uitoefenen op de online verspreiding van jouw content.

De tool is ontwikkelt door het NCMEC (National Center for Missing & Exploited Children). Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft het mede gefinancierd. Eerder al kon je geen pikante foto’s meer sturen via privΓ©berichten op Instagram. Deze content werd namelijk al geblokkeerd. Maar met deze tool lijk je zelf ook enige controle te kunnen hebben.

Wat doe je als jouw naaktfoto wordt verspreidt?

Als jouw foto verspreidt is, dan snappen we dat je de foto het liefst zo snel mogelijk laat verwijderen. Toch komt er meestal veel meer bij kijken en zijn de gevolgen groot. Probeer er met iemand over te praten, want het is nooit jouw fout! Via Helpwanted.nl kun je snel hulp krijgen en zelfs anoniem chatten. Dat is ook handig als kinderen en jongeren het bijvoorbeeld niet aan ouders durven vertellen. Je kunt snel praktische hulp en advies krijgen door hulpverleners. Ook is het belangrijk om (samen) naar de politie te gaan.

Take it Down: hoe werkt dat?

Voor Take It Down hoef je geen account aan te maken, het is volledig anoniem. Binnen de tool kun je een foto of video aanmerken. Je hoeft daarvoor niets te uploaden, maar een foto of video van je telefoon te selecteren. Take It Down maakt daar vervolgens een digitale vingerafdruk van. Dit noemen ze ook wel een Hash. Deze Hash wordt in een lijst toegevoegd die gedeeld wordt met deelnemende platformen. Door deze Hash wordt de foto of video herkent zodra deze op deelnemende platformen wordt verspreid. De platformen verwijderen deze beelden vervolgens een stuk sneller, omdat het automatisch wordt herkend.

Take It Down werkt nog niet op elk platform. Platformen moeten zich namelijk eerst aanmelden. Op dit moment hebben Instagram en Facebook, Yubo, Pornhub en OnlyFans dat gedaan.

Take it Down: goed of niet?

Door dit hulpmiddel kan expliciete content van minderjarigen minder snel worden verspreidt. Dat kan nadat een foto al is geplaatst, om deze te verwijderen. Maar je kunt een foto ook van tevoren beschermen. Voordat deze verspreidt wordt dus. Dat is fijn, want je hebt het gevoel een beetje controle te kunnen hebben.

Maar er zijn ook een aantal twijfelachtige punten. Alleen platformen die zich hebben aangemeld doen mee. Dat betekent dat het dus niet voor alle social media en internet werkt. Daarnaast krijg je er geen melding van als jouw foto of video ergens wordt aangemerkt. Bovendien wordt jouw foto of video alleen herkent als deze sterk lijkt op degene die jij hebt aangegeven. Als dezelfde foto bijvoorbeeld wordt bewerkt en verspreidt, dan bestaat er een kans dat deze niet wordt herkend door de Hash.

Tot slot, verwijder je hiermee mogelijk bewijsmateriaal. Je kunt niet meer direct bewijzen dat jouw foto of video door iemand ergens werd gepost. Je kunt er bijvoorbeeld geen screenshot meer van maken. Een screenshot kan belangrijk zijn om aangifte te doen van de verspreiding. Maar zonder bewijsmateriaal wordt het wel een stukje moeilijker.

Advies van de politie

Als jouw naaktfoto of naaktvideo wordt verspreid zonder jouw toestemming dan kun je daar aangifte van te doen. Dat is misschien spannend, maar wel heel verstandig. Alleen zo kunnen ze daders er echt op aanspreken.

In principe is het advies van de politie om een screenshot te maken van het verspreidde bericht. Maak dan een screenshot met de desbetreffende URL, tijd en accountnaam van de verspreider in beeld. Vertel de politie dat je een screenshot hebt van jouw foto die online gepost is. In overleg met de politie kun je de foto daarna laten verwijderen.

Belangrijke note: het verspreiden van seksueel getinte beelden van minderjarigen is altijd strafbaar. Het is dan ook nooit jouw schuld als je hiermee te maken krijgt. Doe altijd aangifte bij de politie als jouw naaktfoto’s online worden verspreidt!

Op de hoogte blijven van (nieuwe) ontwikkelingen op die te maken hebben met digitale geletterdheid? Dat kan hier.