Temu op je telefoon: geen goed idee 

Een kledingrek met 20% korting

Wist jij dat Temu mogelijk wordt verwijderd uit de Apple app store en de Google Play Store? Dit wordt overwogen omdat de app als gevaarlijker voor je privacy wordt beschouwd dan TikTok. 

Wat is Temu? 

Temu is een Chinees online winkelplatform dat in 2022 werd opgericht door het Chinese bedrijf Pinduoduo. Het biedt een breed scala aan producten, waaronder kleding, elektronica, beautyproducten en speelgoed, tegen spotgoedkope prijzen. Verzenden en retourneren is kosteloos en klanten kunnen zelfs gratis producten ontvangen door spelletjes te spelen en de Temu-app te promoten. Met zijn gebruiksvriendelijke interface en diverse productaanbod, is Temu snel populair geworden. De app is wereldwijd al ruim 338 miljoen keer gedownload en actief in 47 landen. 

Temu en TikTok 

Temu en TikTok hebben beide een aanzienlijk gebruikersbestand en zijn populair bij een breed publiek. Hoewel het bekend is dat TikTok vroeger inbreuk maakte op de privacy van gebruikers, maakt de vergelijking met Temu duidelijk dat de app minstens net zoveel data verzamelt. 
 
Zowel TikTok als Temu, ontwikkeld door Chinese bedrijven, staan onder vergelijkbare regelgeving en politieke druk, met name omtrent privacykwesties. Beide platforms verzamelen gebruikersgegevens, hoewel de doelen en omvang van deze gegevensverzameling verschillen. Sommigen denken dat de verzamelde data mogelijk wordt doorgesluisd naar de Chinese overheid. Daarnaast hebben de apps nog iets gemeen: ze vertonen beide manipulatieve technieken om gebruikers aan te trekken. 

De kleine lettertjes en risico’s 

Er zitten steeds meer gevaren achter de verleiding van Temu. Vanaf het moment dat je de app gebruikt, is het in staat om screenshots te nemen, je berichten te lezen, allerlei programma’s te installeren op je smartphone, betaalgegevens in te zien, je camera aan te zetten en audio op te nemen. Waarom heeft deze app dat allemaal nodig? Het bedrijfsmodel van het Chinese online winkelplatform wordt als onhoudbaar beschouwd vanwege enorme verliezen per bestelling, wat doet vermoeden dat ze op een andere manier winst maken. Bijvoorbeeld door middel van het illegaal verkopen van gegevens.  
 
Is de Temu-app software dan een vorm van spyware? De app heeft verborgen functies die uitgebreide gegevensexfiltratie mogelijk maken zonder medeweten van gebruikers. Het ontwikkelteam van de app bestaat uit 100 ingenieurs, sommigen betrokken bij de Pinduoduo app die eerder problemen had met de Google Play Store.  

Temu, toch niet zo leuk  

Op producten van Temu ontbreekt in sommige gevallen de in Europa verplichte CE-markering. Dit betekent dat het mogelijk niet voldoet aan de Europese regelgeving voor veiligheid, gezondheid en milieu. Uit een Amerikaans onderzoek dat werd uitgevoerd in 2022 bleek dat het Chinese online winkelplatform katoen gebruikt uit Xinjiang. Deze regio staat bekend om de dwangarbeid van Oeigoeren in werkkampen met onveilige werkomstandigheden en zware werkschema’s.  

Voorlichting en les over Temu 

In de praktijk merken wij dat de app ontzettend populair is bij jongeren, kinderen en ook volwassenen. Samen met Voorlichting op Scholen proberen wij deze groep bewust te maken van het feit, dat de goedkope prijsjes van Temu gepaard gaan met nadelen en risico’s.  

Alles lezen over Temu?  

Lees hier het onderzoek van Grizzly Research.