Sparen voor gratis producten in ruil voor gegevens
Temu: steeds meer leerlingen kennen de website. Op het eerste gezicht lijkt het een nieuwe versie van een goedkope webshop. En dan maakt het kunnen sparen voor gratis producten het natuurlijk nΓ³g leuker. Maar er zijn een aantal belangrijke punten die we graag onder de aandacht brengen. Wat het precies is en hoe het werkt leggen we je uit.
Temu: wat is dat precies?
De Chinese webshop Temu is een platform waarop bezoekers allerlei producten kunnen kopen. Van tuingereedschap tot beauty producten en vooral veel dingen onder de noemer handige hebbedingen. En dan zijn de producten ook nog eens zeer laag geprijsd.
Gratis producten verdienen op Temu
Wat Temu zo aantrekkelijk maakt, is dat je kunt sparen voor gratis producten. En daar ligt ook meteen de grootste verleiding voor jonge bezoekers. Je verdient punten, oftewel credits, om die gratis spullen te bemachtigen. Maar het is niet zo simpel als het lijkt. Om makkelijk punten te scoren, moet je een account aanmaken en verschillende taken uitvoeren.
Een truc die Temu gebruikt, is dat je andere mensen kunt uitnodigen via een link om een product te ‘verdienen’. Je moet een bepaald aantal mensen uitnodigen en als ze allemaal een account aanmaken via jouw link, krijg jij het gratis product. Maar stel je voor dat één van die mensen geen account aanmaakt? Dan moet je de link opnieuw naar eenzelfde aantal andere mensen sturen. Zo maak je eigenlijk reclame voor Temu, maar dan voor een spotprijs. Hierdoor vergroot Temu niet alleen het bereik, maar krijgen ze ook een heleboel contactgegevens van potentiΓ«le klanten. Ze verzamelen privΓ©-informatie zoals e-mailadressen, telefoonnummers en zelfs betaalgegevens.
Daarnaast is er nog een andere manier om punten te verzamelen: het bekijken van advertenties voor een bepaalde tijd of het spelen van een spel op de website. En als je eenmaal begint te spelen, willen ze dat je zo lang mogelijk op het platform blijft hangen. Daarnaast krijg je tijdens het spelen van een spel meerdere advertenties te zien. Hierdoor is de kans tot verleiding om toch iets te kopen groter.
Hoe zit het met privacy op Temu?
Wanneer je je registreert op Temu, vragen ze om behoorlijk wat persoonlijke informatie. Je moet je naam, e-mailadres, telefoonnummer, adres en zelfs je betaalgegevens opgeven. En alsof dat nog niet genoeg is, willen ze zelfs weten waar je je bevindt en welk apparaat je gebruikt. Al die gegevens worden gebruikt om jouw ervaring op maat af te stemmen.
Personalisatie kan natuurlijk handig zijn. Het kan ervoor zorgen dat de website je relevante aanbevelingen geeft en je een gepersonaliseerde gebruikerservaring biedt. Maar een kritische kanttekening is zeker nodig. Een aantal van de verzamelde gegevens zijn namelijk niet noodzakelijk om te zorgen voor een goede gebruikerservaring. Op verzoek worden de gegevens bovendien ook verstrekt aan Chinese autoriteiten. Het is niet duidelijk wat Temu precies met al deze gegevens doet en hoe het de veiligheid van bezoekers waarborgt.
Klachten over Temu
Hoewel de producten soms van goede kwaliteit lijken, valt het in werkelijkheid vaak tegen. Bovendien is het niet duidelijk waar de producten precies vandaan komen en waarom de prijzen zo laag kunnen zijn. Het regent dan ook klachten over Temu. Sommigen klanten krijgen producten niet geleverd, anderen zijn niet tevreden over de kwaliteit en daarnaast is Temu zelf slecht bereikbaar voor vragen of hulp.
Al met al een website die veel belooft, maar waar we nog best even kritisch naar mogen kijken. Denk daarom goed na voordat je een account aanmaakt op een website. Vraag je af welke gegevens zij nodig hebben en wat ze daarmee doen. Zijn producten gratis? Dan moet jij er vaak iets voor terug doen. Daar maken wij leerlingen, ouders en leerkrachten dan ook graag van bewust in onze lessen.