Booktok: een échte rage onder jongeren 

Booktok is ook dit schooljaar populair. Leerlingen krijgen allerlei tips over boeken online. Dit stimuleert het lezen

De hashtag #BookTok is tot op heden ruim 158 miljard keer bekeken op TikTok. De Nederlandse versie #boektok al ruim 217 miljoen keer. Het woord ‘boektokken’ werd zelfs genomineerd voor Woord Van Het Jaar 2022. Maar die trend is ook dit schooljaar weer populair. Geen idee wat het is? Geen probleem, we’ve got you!   

Wat is Booktok?

Eigenlijk spreekt het al voor zich. De hashtag gaat over boeken, een trend die begon midden in de Corona pandemie. Tiktok is natuurlijk bekend van de korte video’s met specifieke dansjes, shoplogs, challenges, DIY’s en tja… Bedenk het maar; het staat op TikTok. Zo ook #BookTok / #boektok. Deze hashtag wordt gebruikt door videomakers met boekaanbevelingen en recensies.   

Lezen weer hip  

Boeken lezen, het lijkt bijna ouderwets in dit digitale tijdperk. Toch gaan de boekenvideo’s viraal. Kinderen en jongeren die voorheen niet veel hadden met lezen, (her)ontdekken het lezen door de rage van booktok. Een fijne ontwikkeling als je het ons vraagt! Veel deskundigen in Nederland zijn ook blij. Ze maken zich al jaren zorgen omdat jongeren vaak op sociale media zitten en daardoor minder boeken lezen. Verhalen lezen (in plaats van comments) is namelijk heel goed voor kinderen!   

Lezen draagt bij aan de taalontwikkeling, vergroot de woordenschat, stimuleert de cognitieve vaardigheden en helpt met concentratie. Ook bevordert regelmatig lezen de verbeelding. Dit komt omdat bij het lezen onze hersenen de verhalen en personages voorstellen. Kinderen zetten woorden om in beelden in hun hoofd, dit stimuleert de fantasie. Hiervan leert een kind zich ook te verplaatsen in verschillende personages. Dit is weer goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.  

Join de Booktok club!   

TikTok speelt in op deze trend: ze lanceerde in juli 2023 een ware TikTok BookClub in Nederland! Iedereen die zijn liefde voor lezen wil delen kan gratis deelnemen. De TikTok boekenclub wordt gehost door drie creators, die steeds een boek bespreken dat is gekozen door de #booktok-community. Zo lift TikTok zelf ook mee op de trend. Ze zijn niet de enige: zelfs de populaire marktleider in kantoorartikelen Bruna heeft nu een speciale pagina. Hier bieden ze de populairste BookTok boeken aan.