Digitaal in balans zijn

digitaal in balans zijn

Media spelen een grote rol in ons leven tegenwoordig. Ze bieden ons amusement, interactie, nieuws en veel verschillende informatie. Beeldschermen zijn geweldig, maar ze kunnen ook negatieve invloed op je hebben. De gezondheid van de mens gaat achteruit door de digitale wereld. Wissel jij het online en offline zijn goed af? Pak je voldoende slaap elke nacht? Oftewel, ben jij digitaal in balans? Lees verder hoe je in balans blijft.

Wanneer ben je digitaal in balans?

Je bent digitaal in balans als je je schermtijd zo indeelt, dat je gezondheid op peil blijft. De tijd moet goed verdeeld worden over offline en digitale activiteiten per dag. De juiste balans verschilt per persoon. De een kan langer online bezig zijn dan de ander. Dit kun je dus het beste zelf inschatten.

De digitale balans van kinderen is extra belangrijk, omdat zij volop in ontwikkeling zijn. Bespreek het volgende in de klas. Het is van belang om de kinderen zich af te laten vragen of zij digitaal in balans zijn. Wat is digitaal in balans zijn? Ben je per dag veel bezig met een beeldscherm? Een factor die een grote rol hierin speelt is hun gezondheid.

Hoe ziet een gezonde digitale week eruit?

Dit begint bij voldoende slaap. Slaap heeft veel invloed op ons functioneren voor de hele dag en onze lichamelijke gezondheid. Ga niet te laat naar bed als je de wekker vroeg afgaat. Probeer hierbij een gezond ritme in te vinden dat bij jou past. Daarnaast is genoeg beweging hard nodig. Te veel stil zitten kan zorgen voor lichamelijke klachten.

Met deze basis kom je al ver, maar er zijn ook andere punten die jouw digitale balans kunnen verbeteren. Je mentale gezondheid heeft namelijk ook veel invloed op jouw dagindeling. Probeer trots te zijn op wat je hebt bereikt en leg niet te veel druk op je schouders. Maak daarnaast ruimte voor inspanning, maar ook ontspanning. Dit heeft allemaal effect op de verhouding van wel en niet digitaal bezig zijn. En natuurlijk wissel digitale activiteiten af met offline bezigheden, dit geldt ook voor kinderen.

Voor hen is het goed om op te schrijven welke activiteiten ook zonder device uitgevoerd kunnen worden. Zij hebben namelijk nog extra structuur nodig. Zorg dus dat dit bespreekbaar is in de klas en pas dit ook toe op de lessen. De ene les digitaal en de andere niet. Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen.