Gevaarlijke challenges op TikTok bespreken in de klas

gevaarlijke challenges

Afgelopen week raakte een 12-jarige jongen gewond door een gevaarlijke challenge met vuurwerk. Op het sociale media-platform TikTok had hij samen met zijn vrienden gezien dat vuurwerk ook een flinke knal kan veroorzaken wanneer je erop stampt. Dit gingen zij nadoen met flinke brandwonden als gevolg. Met oud en nieuw om de hoek is het goed om kinderen bewust te maken van het gevaar van de vuurwerk challenge. Gevaarlijke challenges op TikTok moeten worden voorkomen, het is daarom belangrijk om dit in de klas te bespreken als docent. Maar hoe doe je dat?

Gevaarlijke challenges

Voorbeelden van gevaarlijke trends zijn challenges met deo, kaneel en vuurwerk. De deodorant challenge houdt in dat je deodorant spuit op iemands huid, totdat er een brandwond ontstaat. De kaneel trend is een grote hap kaneel proberen door te slikken. Dit is gevaarlijk, omdat je kunt stikken door verstuiving van de kaneel. Deze trends zijn voorbeelden van gevaarlijke challenges. De afgelopen jaren zijn er veel verschillende challenges voorbij gekomen op TikTok. Bijvoorbeeld de Renegade of Savage Love. Deze voorbeelden zijn onschuldig, omdat het dansjes zijn. Maar trends kunnen snel uit de hand lopen.

TikTok houdt zich sinds kort bezig met het controleren op gevaarlijke challenges. De app gaat nieuwe maatregelen treffen om gevaarlijke trends te voorkomen. De gebruiker zal worden gewaarschuwd zodra een gevaarlijke challenge populair is. Daarnaast licht TikTok haar gebruikers in over de gevaren van de trends. Hoe pakt TikTok dit aan? Het platform heeft haar veiligheidscentrum uitgebreid. Hierin geeft TikTok informatie over privacy en beveiliging voor verzorgers en kinderen. De jonge gebruikers worden daarin opgeroepen om ‘kritisch na te denken’, maar kun je dit wel verwacht van kinderen?

Bespreken in de klas

Hoe maak je gevaarlijke challenges bespreekbaar in de klas? Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom  belangrijk om de vraag te stellen in de klas. Bespreek eens met de leerlingen wat er bij hen speelt op TikTok. Wanneer je hierin interesse toont, zullen zij sneller vertellen over de trends die zij zien ofwel meemaken online. Leg de volgende vragen eens in de klas: wie gebruikt er TikTok? Waarom zit je op TikTok? Zie je weleens een challenge op TikTok? Of heb je zelf weleens een challenge nagedaan?

Met deze vragen creëer je een veilige omgeving waarin leerlingen open durven te spreken over hetgeen dat zij online zien. Door dieper in te gaan op de antwoorden tijdens het gesprek, zorg je voor bewustwording bij jouw leerlingen over de gevolgen van gevaarlijke challenges op TikTok. Blijf je nou graag op de hoogte van actuele onderwerpen die spelen onder leerlingen? Lees dan meer blogs!