Lesindeling voor digitale geletterdheid

Lesindeling

Digitale geletterdheid wordt steeds belangrijker, omdat online lessen steeds gewoner worden en de wereld steeds digitaler. Volgens de nieuwe coronamaatregelen mogen de basisscholen gelukkig open blijven en hoeven de leerlingen minder vaak thuis les te volgen. Nog niet alle leerlingen zijn digitaal geletterd, daarom is het van belang dat de leerlijn Digitale Geletterdheid wordt meegenomen in de lessen. Zodra kinderen digitaal geletterd zijn, kunnen zijn zich optimaal staande houden in de online samenleving.

Leerlijn

Digitale geletterdheid is een leerlijn die is opgesplitst in 4 thema’s: Mediawijsheid, Informatievaardigheden, Computational Thinking en ICT-basisvaardigheden. Alles wat je moet weten en kunnen in de digitale maatschappij behoort tot digitale geletterdheid. Leerlingen leren daarom digitale vaardigheden die hen verder brengt in onze samenleving. Meer weten over digitale geletterdheid? Klik hier! Maar hoe verwerk je deze leerlijn in jouw lesindeling? Digiwijzer helpt je hierbij, wij geven je tips voor de juist lesindeling!

Hoe geletterd zijn jouw leerlingen al?

De eerste stap die gezet kan worden tijdens de les is om na te gaan hoe digitaal vaardig jouw leerlingen al zijn. Hebben ze de juiste basis of zijn ze al wat verder? Dit kun je in de klas bespreken door te vragen wie al bepaalde vaardigheden onder de knie heeft. Ga in overleg met collega’s en bespreek het niveau van de leerlingen. Waar is verbetering nodig en hoe zou dit verwerkt kunnen worden in de lesindeling? Je kunt de volgende vaardigheden checken bij de leerlingen:

  • Een programma gebruiken op de computer
  • Teksten digitaal verwerken en online presentatie maken (Word en Powerpoint)
  • Foto’s of video’s bewerken  
  • Documenten online delen om samen te werken
  • Content publiceren of volgen op sociale media

Een andere tip is om de leerlijn te combineren met andere vakken. Laat de leerlingen aan een bepaald vak werken op de computer en geef ze opdrachten. Dit is een goede oplossing die weinig tijd kost voor docenten met een volle lesindeling. Daarnaast kun je in de kring met de leerlingen bepaalde onderwerpen bespreken die met de leerlijn te maken hebben. Praat over online lesgeven of bespreek een actueel onderwerp dat met digitale geletterdheid te maken heeft. Een lesindeling opstellen met de leerlijn digitale geletterdheid blijft lastig. Daarom helpen wij jouw school graag met online lesvideo’s en toffe opdrachten. Vraag hier een demo aan!