Hoe blijft mijn kind geconcentreerd thuis tijdens de les?

thuis les

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen zal het aantal kinderen dat thuiszit flink stijgen. Ondanks dat de basisscholen open blijven, zullen kinderen sneller thuis les moeten volgen en vaker een zelftest moeten afnemen. Er is dus een grote kans dat je kind een paar dagen thuis moet blijven. Voor jonge kinderen is het soms erg lastig om hun concentratie te behouden tijdens de schooldag thuis. Het is natuurlijk verleidelijk om de hele schooldag thuis in je pyjama door te brengen. Daarom de opvoedvraag: hoe houd je je kind bij de thuis les?  

Structuur

Het belangrijkste is om structuur te behouden in de dagindeling. Door een ritme zal er geen verveling ontstaan en kan je kind zich beter concentreren. Zorg daarnaast voor een variërende planning. Het is goed om les af te wisselen met samen knutselen of wandelen. Bij structuur hoort ook de ochtendroutine: douchen, aankleden en ontbijten. De hele dag hangen in een pyjama werkt niet mee om structuur op te bouwen.

Maak samen met je kind een planning, zodat hij of zij ook ideeën kan inbrengen. Daarnaast kun je de planning visueel maken. Hierdoor is het snel duidelijk voor je kind hoe de dag eruitziet. Dit kan ook op een whiteboard weergegeven worden, dit biedt namelijk perspectief. Met een whiteboard kun je aan de slag gaan met school, maar ook creatief zijn.

Thuis les en privé onderscheiden

Bij thuis les volgen is er geen verschil meer tussen privé en school. Daarom moet dit onderscheid zelf gecreëerd worden. Zorg dat je kind op een vaste plek in huis aan school zit, zodat het duidelijk is dat alleen daar gewerkt wordt. Als school uit is, is het tijd om op te ruimen en de plek af te sluiten voor de dag. Creatieve, amuserende en andere activiteiten worden dan op andere plekken thuis uitgevoerd. Dit behoudt variatie en structuur in de dagindeling en daardoor kan een kind zich langer en beter concentreren op een bepaalde taak.

Meer interessante blogs en opvoedvragen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!