Unieke nulmeting voor leerkrachten: zo breng je digitale geletterdheid in kaart

Groep leerkrachten geeft elkaar een high five als symbool voor samenwerking en gezamenlijke groei in digitale geletterdheid.

De implementatie van digitale geletterdheid begint niet bij de leerling, maar bij de leerkracht. Toch wordt dit in veel scholen vergeten. Terwijl de nieuwe kerndoelen digitale geletterdheid in het primair onderwijs in aantocht zijn, worstelen veel schoolleiders en leerkrachten met vragen als: hoe digitaal vaardig zijn wij eigenlijk zelf? En: waar moeten we beginnen?

Daarom bieden wij bij Digiwijzer een unieke nulmeting voor leerkrachten aan, waarmee je als school direct inzicht krijgt in de kennis en vaardigheden van het team rondom digitale geletterdheid.

Waarom een nulmeting onmisbaar is

In 2023 presenteerde SLO de eerste conceptversies van de nieuwe kerndoelen digitale geletterdheid. Digitale geletterdheid krijgt binnenkort dus al een vaste plek in het curriculum, net als taal en rekenen. Maar hoe zorg je dat je team daar klaar voor is?

Een nulmeting laat zien:

  • Hoe digitaal vaardig leerkrachten zichzelf vinden
  • Welke thema’s nog onbekend zijn
  • Waar de motivatie zit om met digitale geletterdheid aan de slag te gaan

Zonder dat inzicht is het lastig om weloverwogen keuzes te maken in trainingen, leerlijnen of lesmateriaal. Een goed startpunt bespaart tijd, geld en frustratie.

Zo werkt de nulmeting van Digiwijzer

De nulmeting van Digiwijzer is praktijkgericht en volledig afgestemd op het onderwijs. We brengen bij leerkrachten en leerlingen het niveau in kaart op basis van vier pijlers binnen digitale geletterdheid: informatievaardigheden, mediawijsheid, computational thinking en ICT-basisvaardigheden. Zo kunnen we de kansen en uitdagingen bepalen.

De resultaten worden gebundeld tot een soort rapport. Dat rapport is niet bedoeld om te oordelen, maar juist om als team samen verder te groeien. Het biedt direct houvast voor een passend implementatieplan.

Nieuwsgierig? Bekijk onze aanpak voor de implementatie van digitale geletterdheid.Β 

Van inzicht naar implementatie

De uitkomsten van de nulmeting vormen de basis voor een duurzame implementatie. Wij helpen scholen vervolgens met het opstellen van een concreet actieplan, met gerichte teamtrainingen, het kiezen van passende leerlijnen en het opbouwen van draagvlak binnen het team. Geen standaardaanpak, maar maatwerk op basis van jullie beginsituatie.

Ook starten met de nulmeting?

Wil je weten waar jouw team staat op het gebied van digitale geletterdheid? Met onze nulmeting krijg je een volledig beeld van de sterktes en ontwikkelkansen binnen je schoolteam. Zo leg je een stevige, doordachte basis voor het onderwijs van de toekomst.

Lees meer over onze aanpak voor digitale geletterdheid in het onderwijs.