Steeds meer jongeren slachtoffer van nepwebshops: zo bescherm je ze

Jongere bekijkt een webshop met opvallende kortingen op kleding

Wist je dat één op de vijf jongeren ooit is opgelicht via een nepwebshop? Dat blijkt uit recent onderzoek waar RTL Nieuws over berichtte. Jongeren zijn een aantrekkelijke doelgroep voor online oplichters, omdat ze vaak impulsief shoppen en niet altijd kritisch zijn op de echtheid van een website. De schade? Die loopt op tot tientallen miljoenen euro’s per jaar.

Wat is een nepwebshop eigenlijk?

Nepwebshops lijken op het eerste gezicht betrouwbaar. Ze gebruiken professionele foto’s, scherpe aanbiedingen en vaak ook een keurmerk – al dan niet nep. Maar na betaling blijft het product uit. Of erger: je deelt ongemerkt persoonlijke gegevens met criminelen.

Uit het onderzoek van de politie blijkt dat het aantal meldingen van oplichting via nepwebshops onder jongeren toeneemt. Ze zoeken online naar bijvoorbeeld sneakers of elektronica en belanden via advertenties of social media op frauduleuze sites. De schijnveiligheid van een mooi design en lage prijzen zorgt ervoor dat ze hun gezonde wantrouwen even vergeten.

Waarom zijn juist jongeren zo kwetsbaar?

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn vaak digitaal vaardig, maar dat betekent niet automatisch dat ze digitaal weerbaar zijn. Ze vertrouwen snel op wat ze online zien, zeker als het aanbod aantrekkelijk is. De opkomst van dropshipping en social commerce (zoals verkopen via Instagram en TikTok) maakt het verschil tussen echt en nep ook steeds moeilijker te herkennen.

De rol van ouder en school

Bij Digiwijzer volgen we de ontwikkelingen rondom online oplichting op de voet. In onze blog over nepwebshops schrijven we over hoe de politie laatst een actie opzette om mensen te waarschuwen voor deze vorm van internetfraude. Het kan maar duidelijk zijn: jongeren zijn een groeiende risicogroep, en het herkennen van een nepwebshop is niet altijd eenvoudig.

Daarom is het belangrijk om jongeren op tijd bewust te maken van de signalen van oplichting en ze te leren kritisch te denken bij online aankopen. We bespreken dit in verschillende lessen. Daarnaast helpen we ook ouders en leerkrachten om het gesprek aan te gaan. Want hoe eerder jongeren leren kritisch te kijken naar wat ze online tegenkomen, hoe kleiner de kans dat ze slachtoffer worden.

3 tips om jongeren te beschermen tegen nepwebshops:

  1. Laat ze altijd de URL checken – Nepwebshops hebben vaak een vage of net afwijkende domeinnaam.
  2. Leer ze op keurmerken te klikken – Een logo zegt niets als het niet linkt naar een officiΓ«le pagina.
  3. Spreek over ervaringen – Vraag waar ze hun spullen kopen en bespreek hoe ze die keuze maken.

Samen maken we jongeren digitaal weerbaar

Online shoppen hoort bij het leven van jongeren, maar dat mag niet ten koste gaan van hun veiligheid. Wil je als ouder, school of organisatie meer doen tegen online oplichting? Bekijk ons aanbod en neem contact op voor een les op jouw school.