Online veilig de vakantie in 

Handdoek op het strand met een telefoon, zonnebril en zonnebrand. In het zand is een zon getekend

De zomervakantie staat voor de deur! Een periode waarin veel gezinnen lekker genieten van de zon in het buitenland of dichter bij huis het avontuur opzoeken. Met een blik op het digitale tijdperk betekent vakantie niet alleen ontspannen, maar ook verbonden blijven met de rest van de wereld. In dit stuk geven we verschillende tips zodat jij en je gezin online veilig blijven, terwijl jullie genieten van de welverdiende rust.  

Vakantiefoto’s delen  

Elk jaar worden Facebook en Instagram overladen met vakantiefoto’s. Maar is het wel verstandig om al die plaatjes van je vakantie te delen? In het geval van een open account niet. Als je als gebruiker geen privé-account hebt, kan iedereen de foto’s die je deelt bekijken. Ook mensen die je niet kent met verkeerde intenties. Inbrekers weten bijvoorbeeld dat je huis voorlopig leegstaat. Daarom is het verstandiger om je account op privé te zetten of de vakantiefoto’s pas online te plaatsen als je weer terug bent.  

Let ook op met het delen van foto’s in zwemkleding, al helemaal als er minderjarigen op te zien zijn! Met de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, is het mogelijk om zwemkleding weg te fotoshoppen. Meer daarover lees je in dit stuk. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat zulke blote foto’s van jezelf of je kind in de verkeerde handen vallen. Ook hiervoor geldt dus: zet je account op privé! Of nog beter: deel dit soort foto’s helemaal niet op social media.  

Houd tot slot ook rekening met de mensen op de achtergrond van de foto’s die je maakt op vakantie. Officieel mag je namelijk geen foto’s van anderen zonder toestemming online zetten.  

Dure digitale apparaten  

Misschien is het een beetje een open deur intrappen, maar laat waardevolle niet-essentiële spullen thuis. Zo voorkom je dat ze stuk gaan of gestolen worden. Neem je deze toch mee naar bijvoorbeeld het zwembad of het strand? Zorg dan dat deze spullen nooit onbeheerd achter gelaten worden.  

Zet daarnaast de bluetooth-verbinding uit op digitale apparaten als je deze in de auto laat liggen. Via bluetooth kunnen criminelen snel achterhalen of er waardevolle spullen in de auto aanwezig zijn, zoals een tablet of laptop. Door de bluetooth uit te schakelen kan een mogelijke autodiefstal voorkomen worden.   

Ook een digitale vakantie  

Zomervakantie betekend lekker weer! Laat de kinderen, in plaats van constant gamen op de tablet, ook buitenspelen. Dat is gezond en goed voor de ontwikkeling!  

Al die berichtjes, likes en content… De online wereld neemt in het dagelijks leven veel tijd in beslag en dat zorgt voor hoge schermtijden. Vergeet daarom niet om ook daarvan even vakantie te nemen! Geniet van elkaar en de vrije tijd die jullie samen hebben.  

Namens het hele team van Digiwijzer: een hele fijne en online veilige vakantie!