Digiwijzer op het speciaal onderwijs 

Meisje neemt een selfie met haar telefoon

Voortaan zal Digiwijzer in alle soorten van het speciaal onderwijs inzetbaar zijn! Of het nu gaat over leerlingen die doof of slechthorend zijn, slechtziend of blind, ZML, gedragsproblematiek of andere uitdagingen: wij kunnen voor iedere leerling iets betekenen. Het is onze visie dat uiteindelijk alle leerlingen digitaal geletterd de maatschappij in kunnen stappen. In het kader van digitale inclusie en kansengelijkheid, kan vanaf nu elk kind meedoen aan de Digiwijzer-lessen. 

Waarom nodig 

Hoewel veel mensen er vaak niet over nadenken, speelt de online wereld ook een grote rol in het leven van kinderen binnen het speciaal onderwijs. Denk daarbij aan social media en online gamen bijvoorbeeld.

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van online gevaren. Dit maakt ze kwetsbaar. Voor leerlingen in het speciaal onderwijs is die kwetsbaarheid vaak nog groter. Daarnaast zijn afwijkingen en beperkingen online niet altijd zichtbaar. Hier kan een leerling uit het speciaal onderwijs net zo zijn als ieder ander. Het is natuurlijk heel fijn dat kinderen zich op deze manier kunnen uiten! Toch is het nodig dat deze jongeren dus ook leren wat de gevaren en nadelen kunnen zijn van het internet.  

Maatwerk 

Elke school is anders en geen klas is hetzelfde. In het geval van speciaal onderwijs is het nog belangrijker dat er goed gekeken wordt naar hoe we de lessen op maat kunnen afstemmen. Dit doen wij altijd in overleg met de school. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de boodschap goed overkomt en de lesdoelen effectief worden behaald.  

Aan de slag 

Zo zijn we zijn samen met het Bartiméus College de uitdaging aangegaan binnen cluster 1, op het gebied van slechtziende en blinde leerlingen. Hiervoor hebben we een op maat gemaakte les over Verantwoord Gamen gecreëerd. Daarnaast hebben de docenten een training gevolgd en boden we ook voor de ouders een leerzame avond aan. Het was het een groot succes! 

Contact  

Vragen over de mogelijkheden in het speciaal onderwijs? Neem dan contact met ons op!

Lees ook