Waarom weten ouders zo weinig over het digitale leven van hun kinderen?

Vader kijkt bezorgd naar zijn zoon die geconcentreerd op zijn smartphone zit, zittend op de bank in de woonkamer.

Kinderen groeien op in een wereld waarin TikTok, Snapchat en algoritmes een vast onderdeel van het dagelijks leven zijn. Voor veel ouders voelt die digitale wereld juist als onbekend terrein. Maar waarom weten ouders eigenlijk zo weinig over het digitale leven van hun kinderen? En wat zijn de risico’s als die kloof blijft bestaan?

Ouders zien een andere wereld dan hun kinderen

Een van de grootste misverstanden is dat ouders denken dat ze ongeveer hetzelfde zien als hun kind wanneer ze op TikTok of Instagram scrollen. Maar niets is minder waar. Zoals gedragswetenschapper Steven Nikken in LINDA. uitlegt, krijgen ouders en kinderen compleet verschillende content voorgeschoteld. Het algoritme is afgestemd op persoonlijke interesses en eerder gedrag. Een ouder ziet een onschuldige kookvideo, terwijl een kind binnen een paar klikken in een stroom van content over schoonheidsidealen, challenges of zelfs grensoverschrijdend gedrag terecht kan komen.

Dit verschil zorgt voor schijnveiligheid: ouders denken dat het wel meevalt met de online risico’s, simpelweg omdat ze zelf niets alarmerends zien. Ze vergeten daarbij dat hun kind zich in een totaal andere digitale bubbel bevindt.

Het gesprek blijft vaak uit

Naast die digitale kloof is er nog een ander probleem: het gebrek aan open communicatie. Veel ouders vinden het lastig om het gesprek aan te gaan over wat hun kind online meemaakt. Dat komt door een gebrek aan kennis, ongemak of de gedachte dat het kind β€˜toch niks geks doet’. Maar juist dat gesprek is essentieel. Want zonder dialoog weten ouders niet wat hun kind bezighoudt, tegenkomt of misschien zelfs overkomt.

Bij Digiwijzer merken we dat ouders vaak schrikken wanneer ze wΓ©l inzicht krijgen in de digitale wereld van hun kind. Tijdens onze ouderavond over digitale geletterdheid leren ouders hoe algoritmes werken, welke trends er spelen onder jongeren en – vooral – hoe ze op een positieve manier het gesprek kunnen voeren.

Wat kunnen ouders doen?

De eerste stap is bewustwording. Begrijp dat je kind een andere digitale werkelijkheid ervaart dan jij. De tweede stap is het gesprek. Niet eenmalig, maar als vast onderdeel van de opvoeding. Vraag waar je kind naar kijkt, wat het leuk vindt en of het wel eens iets raars of vervelends tegenkomt online. Net zoals je vraagt hoe het op school was, hoort ook deze vraag erbij.

Meer weten

Werk je op een school en wil je ouders helpen om beter aan te sluiten bij het digitale leven van hun kinderen? Neem dan contact met ons op of bekijk hoe onze ouderavond digitale geletterdheid jullie kan helpen.